Mult succes, fetelor! Sok sikert, lányok!
Mult succes, fetelor! Sok sikert, lányok!

Tenisul feminin a început sã contorizeze computerizat rezultatele și sã realizeze clasamentul WTA începând din 1975, la simplu, iar la dublu din 1984. Cu o întârziere de doi ani fațã de clasamentul ATP al bãieților, la simplu, și opt ani fațã de cel de la dublu.

La bãieți Ilie Nãstase a fost primul nominalizat ca fiind Nr. 1 ATP, stând 40 de sãptãmâni pe prima poziție. La dublu primul lider înregistrat a fost sud-africanul Bob Hewitt, pentru doar șase sãptãmâni.
Primul lider WTA la simplu al fetelor, conform clasamentului computerizat, a fost – pentru 25 de sãptãmâni – legendara Chris Evert. Iar la dublu istoria o reține pe Martina Navratilova ca deschizãtor de clasament. Ea juca deja pentru Statele Unite ale Americii, țarã în care ceruse azil politic în adolescențã, acțiune care avea sã ducã la retragerea cetãțeniei de cãtre guvernul comunist de la Praga. Martina avea sã fie și liderul clasamentului la simplu, în mai multe rânduri, lucru nu tocmai la indemâna oricui.

Dacã rãmânem la clasamentele fetelor, nu putem sã nu remarcãm o dominație americanã în anii deceniului nouã al secolului trecut. Singurele care le puneau probleme americancelor fiind jucãtoarele din Cehoslovacia. Odatã cu începutul ultimului deceniu din sec. XX, apariția a trei nume noi, Steffi Graf, Monica Seles și Arantxa Sánchez, le pune la colț pe americance, care rãmân doar cu dominația clasamentului de dublu, dar și acolo fiind amenințate de Zvereva și Sukova.

Deci harta campioanelor se coloreazã cu zone noi: Germania, Iugoslavia, Spania, Belarus și Cehoslovacia. Fetele din est nu se lasã, luptã cot la cot împotriva colegelor lor din țãrile vestice.
Americancele revin dupã anul 2000 în forțã, prin Lindsay Davenport și Jennifer Capriati, În schimb dau de un nou obstacol, venit din micuța Elveție, în persoana supercampioanei Martina Hingis. 
Dupã douã întreruperi fortuite, elevețianca s-a retras din tenis din postura de lider la dublu, în anul 2017!
Surorile Williams se strecoarã în clasamente începând cu 2008, dar trebuie sã dea bãtãlii grele cu belgiencele, italiencele și chinezoaicele care încep sã devinã campioane. Australia se înscrie și ea în cursã, iar Cehia revine sporadic pe podium. Rusia și Serbia intrã și ele în horã, devenind obișnuite ale primelor locuri. Germania și Belarus intervin la rândul lor în cursã, marcând sãptãmâni bune de dominație.

În general observãm cã școlile vechi și celebre de tenis feminin au produs multe campioane, lumea obișnuindu-se sã vadã sportive din USA, Spania sau Cehia pe primele locuri. Surprize destul de puține, din partea Elveției, Belarusului sau Danemarcei. Patria tenisului, Anglia, lipsește însã cu desãvârșire din clasamentele liderilor feminini!

Surprizele mai recente, care au surprins lumea tenisului feminin, sunt în numãr de douã.
Prima surprizã este apariția Simonei Halep în postura de lider mondial, unde rezistã de pe 26 februarie 2018. Micuța jucãtoare din Constanța, formatã pe zgura terenurilor de la Tennis Club Idu Mamaia, a profitat de momentul prielnic și a cucerit prima poziție. 
Cu tenacitatea caracteristicã aromânilor a urcat pas cu pas în ierarhie, victorie cu victorie, turneu cu turneu. Strângând din dinți, luptând pânã la ultima picãturã de energie, ceea ce a dus-o chiar pe patul de spital, dupã finala de la Australian Open. Aș zice cã Simona a înfipt steagul României pe un pisc amețitor, unde acum câțiva ani nici nu visam cã ar putea vreodatã fâlfâi tricolorul. Din fericire în spatele Simonei Halep se aliniazã un lung șir de fete talentate, încât în curând se va putea vorbi de o școalã româneascã de tenis feminin.

A doua surprizã s-a produs de câteva zile, o datã cu trecerea pe poziția de lider mondial la dublu feminin a jucãtoarei maghiare Tímea Babos. 
       
        

Premierã și pentru Ungaria, așa cum a fost și pentru România, deținerea unei poziții de lider mondial aduce în fața reflectoarelor ambele națiuni. Timea și-a clãdit la rândul sãu ascensiunea pe muncã asiduã, dovadã cele 18 titluri WTA la dublu, pe lângã cele 3 la simplu, și multe turnee ITF câștigate. Interesant cã ambele sportive despre care vorbim au câștigat primul lor titlu de Grand Slam în 2018, Timea la Australian Open, la dublu, iar Simona la Roland Garros la simplu. Au și vârste apropiate, 26 de ani Simona, respectiv 25 de ani Tímea.
Cele douã tinere au ajuns, în mod firesc, modele pentru generația lor, catalizând energii și atrãgând mii de tineri cãtre tenisul de câmp. Un lucru extraordinar, într-o lume a computerelor și telefoanelor inteligente, ce țin tot mai departe tinerii de mișcare. Așadar România și Ungaria urcã împreunã, pentru prima datã in istorie, pe prima treaptã a clasamentelor WTA. Și o fac prin intermediul a douã fete minunate, ale cãror porecle sportive, Halepeno și Babosdook, spun câte ceva despre personalitatea lor mai greu de descoperit.

Mult succes, fetelor!

Sok sikert, lányok!