Model de inițiativã civicã maghiarã la Gherla/Szamosújvár
Model de inițiativã civicã maghiarã la Gherla/Szamosújvár

Comunitatea maghiarã din micul oraș Gherla, județul Cluj, este una dintre cele mai dinamice din Transilvania. Aceastã comunitate niciodatã nu doarme, întotdeauna a țintit mai sus.

În ultimii ani rezultatele acestei comunitãți au devenit vizibile. În toamna anului 2016 Liceul cu Predare în Limba Maghiarã Gherla, și-a deschis larg porțile, find rezultatul dezideratului întregii comunitãți. 

Ideea înființãrii școlii s-a nãscut în anul 2006, la Fundația Téka, datoritã președintelui fundației, Balázs-Bécsi Attila. Piatra de temelie a edificiului de educație și culturã s-a pus în anul 2010. 

Înaugurarea școlii a avut loc în tomna anului 2016. Liceul s-a construit datoritã fapului cã autoritãțile locale au contribuit cu terenul aferent, iar guvernul maghiar a pus la dispoziție o finanțare de aproximativ 2 millioane de euro. 
Investițiile la școlã nu s-au oprit odatã cu inaugurarea. La scurt timp, tot în toamna anului 2016 Liceul Maghiar din Gherla s-a îmbogãțit și cu o salã de sport modernã. 

Liceul, unul dintre cele mai bine dotate și moderne edificii din județ, a avut totuși unele lipsuri, de 
exemplu un spațiu de joacã adecvat și adaptat tuturor treptelor de vârstã. Începând cu data de 10 mai 2018 aceastã carențã este deja istorie, deoarece s-a inaugurat, în cadru festiv, noul spațiu de joacã a școlii, care este rezultatul unei inițiative civice comunitare și a sponsorizãrii Fundației Téka din Gherla, instituție care este și implementatorul proiectului. 

Spațiul de joacã este compus din douã pãrți, unul pentru grupa de vârstã 3-14, cu topogane și tirolianã, și una pentru elevii de liceu, alcãtuite din aparate de fitnes extern. 

Inaugurarea spațiului de joacã a avut loc în prezența elevilor, pãrinților cât și al autoritãților locale care au avut doar cuvinte de laudã asupra inițiativei, și la adresa instituțiilor educativ-culturale al maghiarilor din Gherla. 

Aceste inițiative ar trebuii sã fie pilde pentru toate comunicãților din Transilvania și România.