Mocãnița Sovata (Szováta) – Câmpu Cetãții (Vármezõ)
Mocãnița Sovata (Szováta) – Câmpu Cetãții (Vármezõ)

Linia îngustã pe traseul Tg-Mureș–Sovata–Praid (Marosvásárhely–Szováta–Parajd) la început a însemnat un mijloc de deplasare pentru locuitorii de pe Câmpie (Mezõség), iar apoi a devenit o atracție turisticã. Construcția liniei înguste între Târgu Mureș–Praid a fost începutã în martie 1912 și a fost datã în folosințã în urmã cu 98 de ani. Au urmat perioade de folosire, de refacere și apoi închiderea cãii ferate înguste în 1997. Înțelegând potențialul turistic al liniei ferate înguste, dupã reparații serioase, aceastã a fost redatã circulației în august 2011, pe ruta Sovata–Câmpu Cetãții (Vármezõ).

Mocãnița „Sovata” (kisvonat, kicsi vonat pe limba maghiarilor), adicã locomotiva cu aburi pentru linie îngustã seria 764052, face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia, din care douã au ajuns în România, fiind conservate pânã în anul 2011, în depoul Sibiu. Locomotivei propriu-zise i s-a adãugat tenderul, care a fost produsã la Uzinele Reșița (Resicabánya) în anul 1916. Capacitatea rezervorului de apã este de 3 mc, iar cea a combustibilului de 3 tone. Mocãnița funcționeazã cu cãrbune sau lemn de esențã tare.

Garnitura de tren are 3 vagoane, douã închise și unul tip gondolã. Toate vagoanele au o lungime cuprinsã între 11 și 12 metri. Vagonul gondolã a fost construit in 1953, iar celelalte douã în anii 1985 și 1991. Cele trei vagoane au fost renovate în anul 2003 și au o capacitate totalã de 90 de locuri.
Viteza maximã a mocãniței este de 35km/h, iar autonomia este de 30 km.

Cãlãtoria începe în Gara Micã din Sovata (Szováta). Sunt 3 intervale orare de plecare: 11:00; 13:30 si 17:00. Costul unui bilet pentru adulti este de 20 Ron dus sau 30 Ron dus – intors. Se formeazã un fel de rând în ordinea sosirii, iar biletele se iau direct din mocanițã, dupã urcare. Deci nu puteți cumpãra bilete cu loc dinainte.

Trenul trece prin zone superbe, cu dealuri și pajiști de o frumusețe rarã, cu case cochete în stil ardelenesc.

Cãlãtoria dureazã o orã, iar la capãt – Câmpul Cetãții (Vármezõ) –-, fie alegi sã rãmâi în mocanițã și sã te întorci la Sovata, fie cobori și poți merge la Hanul Pescãresc și la Pãstrãvãrie care se aflã la 4 km depãrtare. Este o mașina care contra sumei de 5 Ron oferã transport pânã acolo.

Campu Cetãtii (Vármezõ) este o zonã minunatã, iar pãstrãvãria meritã vãzutã. Sunt mai multe bazine foarte bine amenajate, se poate pescui chiar (oferã ei undițe contra cost) sau servi un pãstrãv la Hanul Pescãresc. Întoarcerea cu mocãnița este la orele 12:00,14:30 si 18:00.