Minoritãți majoritare

Minoritãți majoritare

În județul Harghita – dar bãnuiesc cã și în Covasna – sunt douã minoritãți, dacã e sã ne luãm dupã discursul politic al liderilor celor douã etnii, românã și maghiarã. Sau dacã vã place mai mult așa: maghiarã și românã.

Maghiarii sunt minoritari prin simplul fapt cã alcãtuiesc în jur de 5–6% din populația țãrii. Românii sunt minoritari, fiindcã reprezintã în jur de 15% din populația județului. În consecințã, în zonã avem douã comunitãți care se definesc a fi minoritare – și care se și comportã ca atare. Asta înseamnã cã nu avem majoritari…

  

                            Piatra Secuiului (Rimetea, jud.Alba). Povarã grea – schimbãri la fațã

Cred cã situația este mult mai simplã: în Harghita – ca în general în Secuime, sau ținutul Secuiesc – în momentul de fațã avem a comunitate româneascã majoritarã prin definiție, dar care are acces limitat la funcțiile alese din administrația localã și județeanã, limitã ce decurge din ponderea ei numericã din satele și orașele harghitene. și sã nu le luãm pe toatã laolaltã, fiindcã avem un oraș majoritar românesc, Toplița, comune locuite de români într-o proporție covârșitoare: Gãlãuțaș, Sãrmaș, Subcetate, Corbu, Tulgheș, Bilbor, Voșlobeni.

Pe lângã comunitatea româneascã avem a comunitate maghiarã minoritarã prin definiție, dar care acces limitat la slujbele bine plãtite din poliție, jandarmerie, armatã, instituții descentralizate, prefecturi, limitare care nu este însã impusã într-o mãsurã atât de drasticã precum se încearcã sã se vehiculeze în retorica politicã maghiarã, ci mai degrabã de faptul cã maghiarii nu cunosc limba românã la nivelul care le-ar permite sã facã fațã examenelor de admitere în școlile acestor instituții, dar nu este de neglijat nici faptul cã maghiarii nu prea vor sã facã parte din acele structuri, care în regimul comunist au fost echivalente cu structurile de oprimare.

Dacã e sã ne luãm dupã clișeele din discursul politic, cum îi definim românii din Bilbor? Majoritari? Da, fiindcã sunt majoritari în comuna lor. Minoritari? Da, fiindcã sunt minoritari numeric în județul Harghita. Majoritari? Da, fiindcã fac parte din populația majoritarã a țãrii. Atunci ce sunt bieții bilboreni?

Dupã pãrerea mea, sunt oameni silitori, buni gospodari, care încearcã sã treacã de greutãțile cotidiene, încearcã sã le încropeascã un viitor mai bun copiilor lor. și atunci ce sunt maghiarii din Secu, un cãtun al Bilborului? Minoritari? Da, fiindcã sunt minoritari în comuna lor. Majoritari? Da, dacã e sã ne luãm dupã componența etnicã a județului. Minoritari? Da, fiindcã la nivel național fac parte din minoritatea maghiarã.

Deci mi se pare o problemã falsã definirea românului ca minoritar în România. Acest lucru existã doar în mintea celor care habar n-au de conviețuire, de necesitatea împãrțirii aceluiași habitat, spațiu cultural, are relevanțã doar pentru cei ce vor sã facã o carierã din simplul fapt cã sunt români sau maghiari, cei ce trãiesc din etnobusinnes. În fond, ei sunt minoritatea care încearcã sã domine majoritatea – fie aparținãtoare etniei române sau maghiare – de bun simț. Dar buna conviețuire poate exista doar între comunitãți care se considerã egale între ele, indiferent de numãrul membrilor acestor comunitãți.

Sunt multe lucruri care nu se mãsoarã prin numãr… Cã dacã e sã contabilizãm totul, vom avea în continuare douã minoritãți, douã comunitãți complexate.