Mihail Gerald Manole despre Rejtõ Jenõ (P.Howard)… “Cu nebunii sã nu te pui”
Mihail Gerald Manole despre Rejtõ Jenõ (P.Howard)… “Cu nebunii sã nu te pui”
 

P. Howard este pseudonimul lui Reitõ Jenõ, nãscut în 29 martie1905, în Erzsébetváros – Budapesta, cunoscut scriitor maghiar din perioada interbelicã, acoperind în scurta-i viațã (38 de ani) mai multe genuri: poezie – în adolescențã, dramã, cabaret, scenariu.

Romanul “Cu nebunii sã nu te pui” apãrut la editura ZZ București 1993 (Colecția Enigma), în traducerea lui George Volceanov, începe abrupt, punând cititorul în mijlocul unui plin scandal de familie oferit de tânãrul Felix Hontings  junior, care își prezintã aleasa inimii, familiei lui.
De ce scandal, veți întreba? Adãugãm câteva “amãnunte”.

           
Fermecãtorul Felix este lord, conte de Daughter Hill iar aleasa lui este Ellen Grace, nici mai mult, nici mai puțin decât actrițã, ceea ce în viziunea tutorilor tânãrului lord, de la adãpostul zidurilor “stravechiului castel din Daughter Hill” nu putea fi altceva decât o manifestare a unei suferințe ce putea fi tratatã doar într-un singur loc: ospiciul din Highgate, adicã “la balamuc”.
Plonjând astfel între zidurile balamucului, cititorul face cunoștințã cu o altã serie de personaje care doar completeazã suita celor dintre zidurile strãvechiului castel al prea nobilei familii, și unde lucrurile iau o cu totul altã întorsãturã.
Îi lãsãm pe cititorii curioși sã descopere singuri personajele fabuloase ca Jagodek, huiduma de paznic, sã afle singuri adevãrata identitate a Annei Emerencia Hontings  “membrã a unei familii de pairi, deținãtoare a Ordinului Lânii de Aur și al Jartierei”  la fel și a interesantului personaj Tobias Vucli, inventatorul automatului de taxat a biletelor de tramvai, descifrând în același timp în cavalcada evenimentelor, misterele unei spargeri, ale unei crime, ale unei povești de dragoste, toate petrecându-se în jurul personajului Felix Hontings  junior, care asemeni unui maestru dirijor, cãlãuzește firul întâmplãrilor astfel încât finalul acestora dã satisfacția lecturii unui roman de aventurã bine scris, odatã cu bucuria petrecerii timpului într-un mod plãcut și mai ales vesel.