Mecca zilei cãrților maghiare – o lume magicã
Mecca zilei cãrților maghiare – o lume magicã

– Acest eveniment este Mecca zilei cãrților maghiare – afirmã domnul Szabó Gyula (foto), organizatorul principal al sãptãmânii cãrților maghiare de la Cluj-Napoca.

Aceastã oazã a cãrților maghiare cuprinde parada editurilor de seamã, programe culturale și literale diverse, dar și prezența a multor copii însetați de cunoaștere și prinși în jocul literelor.

Dupã cum ne-a mãrturisit și organizatorul principal, evenimentul încearcã sã atragã atenția unui public vast, cel mai bun complice al lor fiind grupul de copii.

     

– Cãrțile pentru copii au cea mai bunã piațã, cãci pãrinții nu-și mai cumpãrã cãrți cu apariția tehnologiei, dar le cumpãrã copiilor, știind cã cei mici pot fi convinși ușor cu o poezioarã, cu o poveste… – completeazã domnul Szabó Gyula.

     

Voia bunã a mezinilor prezenți într-un numãr mare a fost asiguratã, pe durata întregului eveniment, de cãtre clovnii Csaba și Mikey, care și-au fãcut apariția pe niște piciorange imense, acoperind cu înãlțimea lor soarele din fața copiilor și pregãtind forme surprinzãtoare și ingenioase din baloane. Când i-am rugat sã ne rãspundã la câteva întrebãri, cei doi clovni au rãmași fideli rolului lor de comedianți și ne-au fãcut și nouã câte un mic cadou din baloane, lãudându-se entuziasmați copiilor prezenți despre faptul cã ei tocmai sunt intervievați.
   

– Atuul nostru este cã, spre deosebire de ceilalți clovni, noi avem spiritual umorului. Suntem drãguți, ce sã mai…– s-au sfiit Csaba și Mikey.

Cine ar fi crezut cã este atât de greu sã intervievezi un clovn? Deși copiii se tem de baloane, cãci pot exploda în orice clipã, sunt prezenți încontinuu la picioarele celor doi, de umorul lor fiind impresionați și pãrinții.

– Noi ne-am nãscut așa, hazlii. Dar suntem artiști, capacitãțile noastre au fost dezvoltate prin exercițiu și multe ore de studiu. Dar suntem atât de buni, ca soarele – și-au încheiat pledoaria cei doi.

Impresionatã de cei doi clovni a fost, în primul rând, micuța Orsolya.

La doar cei cinci anișori ai ei ne-a explicat cã a venit la târg doar pentru ai vedea pe cei doi, primind de la ei baloane de diferite forme.

– Încã nu știu sã scriu sau sã citesc, dar îmi plac poveștile. Povestea mea preferatã este Rumini. Mama mi-a citit-o, ea îmi citește în fiecare searã. Dacã voi fi mare, aș vrea sã citesc și eu. – a mai adãugat fetița.

Clovnii au fost și preferații lui Okos-Rigó Aliz-Ibolya care a fost impresionatã de diversitatea acestui eveniment.

– În opinia mea, este foarte important ca copiii sã citeascã, este chiar mai important decât sã se uite la televizor. Cãci, citind, își pot imagina ei înșiși personajele, pe când dacã se uitã la televizor, vor urmãri imaginația altor oameni. Mie îmi place foarte mult sã citesc, cartea mea preferatã fiind intitulatã Povești universale” – mãrturisește aceasta.
   

Însã pe lângã copii, târgul de cãrți a atras și mulți adulți, printre care se numãrã și mulți profesori. O doamnã profesoarã de limba și literatuta maghiarã, de exemplu, ne-a explicat cã este prezentã de fiecare datã la astfel de evenimente, cãci aici are ocazia – dacã reușește – sã cumpere cadourile pentru zi de nașteri, pentru onomastice, pentru absolviri sau chiar pentru sãrbãtorile de Crãciun.
   

Cei de acasã se bucurã de cãrți; din fericire, toatã familiei sale îi place sã citeascã. Cãrțile sunt achiziționate conform vârstei: nepoții dânsei din grãdinițã sau din școala primarã primesc cãrți diferite de cele dãruite copiilor adulți sau soțului istoric, aici gãsind de toate.

– Dupã cum observ, oamenii sunt atrași din ce în ce mai mult de acest eveniment. Este o plãcere sã recunosc printre vânzãtori sau printre reprezentanții diferitelor edituri cunoscuți de-ai mei, dar satisfacția este mare când mã întâlnesc aici cu elevii mei. – adaugã dânsa, zâmbind.

                                                                             ***

Ceea ce este cel mai important, cred eu, este cã dragostea pentru cãrți este insuflatã încã de la aceastã vârstã fragedã copiilor. Cât timp cei mici primesc în dar de Crãciun sau de ziua lor o carte în loc de telefon sau tabletã, cultura noastrã se aflã în mâini bune, la adãpost de valul distrugãtor al tehnologiei. Cât timp copiii pot experimenta bucuria foilor foșnitoare dintr-o carte, visele și imaginația lor bogatã se aflã în siguranțã. Cãci atunci când citim, suntem cu toții copii. Copii cu vise și speranța de a schimba lumea. Sã nu distrugem tãrâmul de basm din noi, ci sã citim. Sã clãdim mai departe minunea și magia!