Márton Áron: un om integru, un adevãrat slujitor al Domnului

„Integerrimus Domini famulus”, cel mai integru slujitor al Domnului – așa l-a caracterizat fericitul papã Ioan Paul al II-lea pe slujitorul lui Dumnezeu Márton Áron, episcop romano-catolic de Alba Iulia, în telegrama trimisã cu ocazia acceptãrii demisiei sale, la 29 martie 1980.

Papa l-a caracterizat în cel mai adecvat mod, fiindcã i-a cunoscut faptele. Noi aici pe meleagurile unde a trãit, încã nu-l cunoaștem la fel de bine ca sã-i putem aprecia în totalitate viața, opera și sacrificiul lui. Cãci episcopul Márton Áron a fost un om integru, a fost om al neamului sãu, al Bisericii universale, un intelectual autodidact care a provenit dintr-o familie simplã și nu și-a uitat rãdãcinile niciodatã.

A fost un om politic în sensul adevãrat al cuvântului: un slujitor fidel al comunitãții. Iar comunitatea nu a însemnat doar cei apropiați lui, ci a avut mare grijã de toți cei care au suferit, au avut nevoie specialã de ajutor: astfel a intervenit pentru refugiații polonezi în 1939, pentru evreii deportați în 1944, pentru credincioșii greco-catolici români rãmași fãrã pãstori în 1948 etc.

Tocmai ca toate aspectele vieții și operei lui sã devinã publice și binecunoscute pentru publicul mai larg, am decis sã editãm ocarte * despre Márton Áron în limba românã, în care sã arãtãm cât mai multe aspecte ale vieții și personalitãții sale în studiile și interviurile publicate în acest volum

Cartea este ediție specialã a revistei „Keresztény Szó” (Cuvânt Creștinesc) din februarie 2013, dedicat în întregime memoriei marelui episcop.

Din conținut: ÎPS György Jakubinyi: „Integerrimus Domini famulus” (Cel mai integru slujitor al Domnului); Cardinal Gianfranco Ravasi: Parfumul creștinului autentic; Mons. Dr. József Marton: Márton Áron Episcopul Ardealului; Dr. Diana Turconi: Márton Áron, apostolul veacului; Pr. Eduard Ferenț: „Unde n-am cuvânt, n-am ce cãuta”. Un confessor fi dei autentic; Maria Keul-Mühlbauer: Doi episcopi catolici transilvãneni – Márton Áron și Alexandru Todea; Cardinal Lucian Mureșan: „Aveam impresia cã mã aflu în fața unui sfânt”; Mons. Dr. József Marton: Dieceza lui Márton Áron dupã 1948. Istoria diecezei de Alba Iulia între anii 1948–1990; Mons. Dr. Gergely Kovács: Arestarea lui Márton Áron și L’Osservatore Romano; Dr. Denisa Bodeanu: Episcopul Márton Áron fațã în fațã cu reprezentanții autoritãților comuniste. O convorbire cu împuternicitul regional al cultelor din ianuarie 1958; Dr. Ladislau Antoniu Csendes: „Biserica poate învinge comunismul […] botezând”; Csilla Lázár: Muzeul memorial din satul natal al episcopului Márton Áron; Cristian Amza: Un reprezentant al Bisericii Catolice care s-a opus comunizãrii României.

Așa cum ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia a formulat în prefața volumului: „Ne rãmâne amintirea dãtãtoare de pildã, mereu actualã, și speranța cã stãruie deja de pe acum pentru noi pe lângã bunul Dumnezeu, iar dupã beatificare și canonizare cu atât mai puternic.”
Statuia lui, din curtea vesticã a Bisericii Sf. Mihail din Cluj, amintește posteritãții zilnic, despre  adevãratul rol al preoților de pretutindeni: de a apãra pe cei cãzuți si oropsiți. Gestul sãu din 1944, când a rostit acele cuvinte vestite în apãrarea evreilor – într un Cluj care se gãsea deja sub ocupație nazistã – este și azi un simbol major al umanismului adevãrat.

 “În acele vremuri tragice s-a reliefat mãreția umanã a episcopului Márton Áron, singurul episcop maghiar în Transilvania, care în 18 mai 1944 în Biserica Sfântul Mihail și-a ridicat glasul și a rugat, a somat societatea maghiarã sã ajute evreimea adunatã în ghetouri și aflatã în fața deportãrii” – scrie Moshe Carmilly-Weiberger, în lucrarea sa Istoria evreilor din Transilvania (1623-1944).

                                    Statuia lui Márton Áron de la Cluj mereu e plinã de flori

* Márton Áron: Un episcop catolic pe calea crucii. Red. Márta Bodó, Gergely Kovács, Csilla Lázár, Editura Verbum, Cluj-Napoca 2013