Mãrțișoare oferite adolescenților maghiari de cãtre copii români

Mãrțișoare oferite adolescenților maghiari de cãtre copii români

Un grup de elevi din ciclul primar de la Colegiul Național Octavian Goga din Miercurea Ciuc a vizitat câteva clase de liceeni de la liceele tehnologice Joannes Kájoni și Venczel József din aceeași localitate. Micuții de la școala cu predare în limba românã, însoțiți de învãțãtoarea lor au oferit în dar colegilor maghiari din cele douã licee mãrțișoare confecționate de ei.

Înainte de a înmâna cadoul cei 15 elevi de la colegiul Goga – îmbrãcați în port popular românesc – le-au explicat colegilor mai mari de unde provine tradiția oferirii mãrțișorului, ce simbolizeazã aceastã micã bijuterie. Prezentarea lor a fost întregitã de recitarea unor versuri legate de eveniment.

                                                              Foto: Kovács Boglárka

Directoarea Colegiului Național Octavian Goga din Miercurea Ciuc, Dumbravã Magdalena-Camelia a declarat cã gestul de prietenie al micilor elevi are ca scop crearea de legãturi între copiii români și maghiari, exprimându-și speranța, cã aceastã legãturã se va clãdi pe stima reciprocã.


Bálint Gabriella, directoarea Liceului Tehnologic Venczel József a apreciat gestul-surpizã fãcut de cãtre micii elevi de la colegiul Goga, afirmând cã și ea, și elevii vizitați au primit cu bucurie macul cadou.

Printre maghiarii din zonele locuite preponderent de ei nu s-a încetãțenit obiceiul oferirii de mãrțișor ci ocazia sosirii primãverii, dar cei care locuiesc în zone în care majoritatea populației este românã, fetele, femeile primesc mãrțișoare de la bãieții și bãrbații prieteni, colegi.

Cu toate cã nu prea poartã mãrțișor maghiarii din Miercurea Ciuc, gestul copiilor este de apreciat.