Maghiarii sărbătoresc construind –Teatrul de Păpuși Cluj, 70 de ani

Acum șaptezeci de ani s-a înființat la Cluj Teatrul de Păpuși, care prin secția sa maghiară a presărat creșterea generațiilor cu o sumedenie  de taine frumoase, veselie și o lume fermecată.

Secretul acestei lumi fermecate era așa de evident, încât nimeni nu căuta cheia succesului. Era vorba – și este vorba – de bucuria unei întâlniri, pentru care trebuie să parcurgi în șiruri ordonate (ținându-te de mână cu perechea ta)  străzi, semafoare, piețe. Și această bucurie se manifesta – și se manifestă – în limba maternă: limba maghiară.

În Transilvania literatura maghiară destinată copiilor este foarte bogată, poate cea mai bogată din această parte a Europei. Greu găsești un scriitor sau poet renumit, care nu ar fi avut o perioadă din viață, când scria poezii sau povești pentru copii.

Acum, când  Teatrul de Păpuși Cluj a împlinit 70 de ani, alegerea spectacolului de gală a secției maghiare a primit o importanță aparte, deoarece trebuia să oglindească toate emoțiile copiilor, toate aplauzele, toate culorile vii ale păpușilor care s-au născut în deceniile trecute.

Trebuia să oglindească, desigur, și viața tuturor păpușarilor, care au ținut în viață secția maghiară chiar și în perioadele cele mai grele ale naționalcomunismului ceaușist, când această mică instituție a rămas printre acele puține, unde puteai vedea afișe maghiare, texte maghiare.

Cei care reprezintă secția maghiară în acest deceniu, au ales pentru această zi specială un spectacol în care păpușarii și micii spectatori au ocupat împreună scena, devenind așa amestecați o singură familie, un singur sentiment, o singură emoție. Un turnuleț.

Turnulețul lui Samuil Marsak – o poveste în care sunt invitați și copii, ca să clădească un turnuleț al micilor evenimente ale vieții văzute prin prisma copilăriei.

Copii maghiari au clădit turnulețul cu cea mai mare seriozitate, înțelegând – așa cum poate înțelege un copil de la grădiniță – că a construi ceva în viață, fie ea clădire, instituție, sau orașe întregi – este echivalent cu încrederea în viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.