Maghiarii își orienteazã tinerii spre sport – rezultatele încep sã aparã.
Maghiarii își orienteazã tinerii spre sport – rezultatele încep sã aparã.

Dupã aurul de la olimpiada de iarnã de la Pyeongchang, iatã cã maghiarii se vãd iarãși pe podium la Campionatul Mondial de Atletism din Birmingham, obținând prima medalie de aur a lor la un astfel de eveniment sportiv major.

Márton Anita are 29 de ani, și este numitã domnișoara Hercule, participând în viața ei la trei categorii ”grele”: aruncarea discului, haltere și aruncarea greutãții.
                                                                    ***
Guvernul maghiar este criticat des de opozanții sãi, cã investește prea mult în sport, și cã aceste sume ar trebui investite în alte domenii.

Cea mai criticatã investiție pe aceastã linie a guvernului maghiar este sistemul de academii sportive din Ținutul Secuiesc: Academia de Box, Academia de Hochei și Academia de Fotbal. Mulți oameni din Ungaria sunt de pãrere, cã aceste investiții ar trebui sã fie fãcute nu de guvernul maghiar, ci cel român.
Aceastã academie din urmã a fost descoperitã nu de mult de cãtre www.gsp.ro, care noteazã cã puținã lume știe cã din banii Ungariei la Miercurea Ciuc s-a dezvoltat o academie de fotbal, în care s-au investit în jur de 9 milioane de euro, iar facilitãțile sunt printre cele mai moderne din România. Astfel, dupã Ovidiu (Viitorul) și București (FCSB), a rãsãrit o a 3-a academie ultradotatã.

Site-ul îl citeazã pe președintele academiei, Szondy Zoltán:
“Mulțumitã fondurilor primite din Ungaria am fãcut o academie de fotbal, care acoperã zona Harghita-Covasna, dar mai avem subcentre și la Mureș și în alte locuri. Avem cam 10 subcentre. Se formeazã copii între 5 și 14 ani. Cei mai buni ajung la noi în academie”.

    
Legat de rezultatele academiei Szondy a adãugat:
“Proiectul Academiei de la FK Csikszereda este finanțat de Guvernul din Ungaria, însã echipa trãiește pe banii primãriei din Miercurea Ciuc. Clubul s-a dezvoltat mult în ultima vreme și a ajuns sã dea 15 jucãtori la naționalele României și Ungariei.” 
                                                                    ***
Întrebat despre academie, Gicã Hagi a declarat: ”Toatã stima pentru unguri, care sprijinã sportul la un nivel european.”