Luminã pentru ochii lui Kántor Olivér
Luminã pentru ochii lui Kántor Olivér

Despre localitatea maramureșeanã Câmpulung la Tisa am mai scris pe acest portal. Acum, tot legat de localitate, vã relatez un caz demn de urmat și mediatizat, care a mobilizat un oraș întreg, și nu numai.

Este vorba de familia Kántor din Câmpulung la Tisa (Hosszúmezõ), localitate locuitã preponderent de maghiari.

Familia Kántor are gemeni, un bãiat (Olivér) și o fetițã (Olívia) de patru luni. Bãiețelul nãscut în noiembrie anul trecut, a fost diagnosticat cu o boalã gravã a ochiului (retinopatie de prematuritate – dezlipirea retinei), boalã care netratatã poate duce la orbire. Singura șansã a bãiețelului este efectuarea unei intervenții chirurgicale de urgențã în SUA, mai precis în statul Michigan, intervenție ce costã mai bine de 30 000 de dolari, fiind programatã pe 21 aprilie. Dosarul medical este pregãtit, doar banii trebuie adunați.

Dupã cum spuneam, un oraș întreg, și nu numai, s-a mobilizat pentru a da o șansã copilului condamnat în primã instanțã la orbire de cãtre sistemul nostru medical. Este lãudabil totuși cã mai existã oameni cu halat alb, care nu dau din umeri cu nepãsare, spunând cã atât s-a putut face, ci cautã și oferã soluții familiei disperate. E drept, soluții cam costisitoare, dar nici o sumã nu poate fi prea mare pentru un pãrinte ca sã-și vadã copilul sãnãtos.

Neavând posibilitãți materiale pe mãsura cerințelor clinicii din strãinãtate, familia bebelușului de numai câteva luni a apelat la oamenii care și-au pus viața în slujba ajutãrii semenilor aflați în suferințã. Așa au ajuns la Asociația ”Luminã pentru ochii tãi” din Baia Mare, asociație cãtre care firmele pot face donații, reprezentând chiar și sume deduse din impozitul datorat statului. Conturile asociației sunt urmãtoarele:

CONT ÎN LEI deschis de Asociația ”Luminã pentru ochii tãi”
RO24RNCB018215138770001
CONT ÎN EURO deschis de Asociația ”Luminã pentru ochii tãi”
RO94RNCB018215138770002

Totodatã persoanele fizice pot sprijini cauza lui Olivér prin conturile deschise de cãtre pãrinții copilului, și anume:

CONT ÎN LEI
RO48CECEMM3208RON0710191 – deschis la CEC Bank Sãpânța
COD BIC: CECEROBU
CONT ÎN DOLARI
RO35CECEMM32D6USD0710195 – deschis la CEC Bank Sãpânța
COD BIC: CECEROBU
CONT ÎN EURO
RO29CECEMM32B2EUR0710193 – deschis la CEC Bank Sãpânța
COD BIC: CECEROBU

Titular cont: Kantor Monica Emilia – 0745 941 121

De asemenea, s-au înființat în Municipiul Sighetu Marmației mai multe puncte, unde doritorii pot face donații. Astfel, au fost montate urne atât la cabinetul medical de oftalmologie din centrul orașului, cât și la sediul TV Sighet din zona Big, la Pizza Maxx s.a.m.d.

S-au alãturat campaniei și alte asociații, instituții publice și private, care organizeazã diferite programe cu scop caritabil, donând banii obținuți din încasãri. Așa, de exemplu: Asociația Sportivã Clubul Român de țurcã a organizat un meci demonstrativ în scop caritabil; la o petrecere caritabilã într-un pub sighetean s-au adunat 3200 de lei; prin spectacolul caritabil intitulat ”Speranțã și luminã” al grupului de inițiativã “Prietenii lui Oliver” s-au adunat nu mai puțin de 3500 lei; Clubul Rotary Voievodal, care în parteneriat cu Centrul Cultural Sighet a organizat un spectacol de teatru etc.

Rãmâne de vãzut cât de receptivi sunt oamenii la suferințele semenilor. Sã sperãm cã banii necesari pentru intervenție sã fie strânși în totalitate înainte de data de 21 aprilie.

– Sã știți cã suntem impresionați de bunãtatea oamenilor din jurul nostru – ne spunea Kántor (László) Mónika, mama copilului. – Nu credeam cã se va aduna lumea în jurul nostru, pentru a-l ajuta pe Olivér. E impresionant și suma care s-a adunat – a adãugat ea. Mulțumim! Köszönjük szépen!