Liturghie în spiritul diversitãții religioase –  unitarieni și ortodocși
Liturghie în spiritul diversitãții religioase – unitarieni și ortodocși

 


                                        Colegiul Unitarian
„János Zsigmond” din Cluj-Napoca

În cadrul rugãciunilor organizate în spiritul diversitãții religioase, în capela Liceului Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca, liceenii au avut oportunitatea de a participa la o slujbã de Te Deum, condusã de un sobor de preoți de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Directul adjunct al Liceului Unitarian „János Zsigmond ”, preotul Solymosi Zsolt spune despre eveniment, cã „a venit vremea sã ne îndreptãm un pic atenția și în direcția acelor culte cu care nu avem relații prea strânse.

  

                                                    Unitarieni și ortodocși – împreunã

Se vorbește foarte mult despre ecumenism, dar acest lucru nu estre trãit de oameni. Sã ne gândim numai la agresiunile care persistã în diferite colțuri ale lumii din cauza unor tensiuni religioase. Pentru un elev este cu totul diferit sã cunoascã o altã ideologie, chiar dacã destul de devreme devine pentru el un lucru obișnuit faptul cã alții numesc altfel același Dumnezeu, se roagã într-un mod diferit, au rituri și liturghii diferite. A venit vremea ca în Liceul Unitarian sãptãmânã de sãptãmânã sã invitãm câte un cult religios.

Dupã romano-catolici, a fost rândul bisericii ortodoxe. În cadrul rugãciunii de la începutul fiecãrei sãptãmâni, elevii liceului au participat la o slujbã de Te Deum, condusã de un sobor de preoți de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Solymosi Zsolt relateazã despre eveniment: „Am avut ocazia sã vedem și sã auzim în limba româna o liturghie strãveche, într-o scoalã maghiarã, într-o comunitatea dominant protestantã. Este vorba despre una dintre cele mai vechi religii creștine, o liturghie strãveche. Spre bucuria mea, copiii au primit foarte bine acest eveniment.

Nu se uitau la faptul cã se roagã un popã român, ci erau interesați de cum aratã aceastã liturghie, care este sensul acesteia. Mesajul și-a atins ținta! Colegul meu, pãrintele director Liviu Vidican-Manci, a vorbit despre faptul cã zidurile dintre noi sunt construite de alții. Treaba noastrã ar fi sã gãsim vocea iubirii și sã vorbim pe aceastã limbã între noi. Atunci am putea sã vorbim despre comunitate, am putea sã vorbim într-adevãr de ecumenism.

Poate cã nu este un lucru obișnuit sã asculți un Te Deum ortodox într-o comunitate protestantã maghiarã, dar a fost o experiențã de bun augur, le-a plãcut copiilor, și mulți au rãmas cu o experiențã pozitivã.”

În cadrul rugãciunii, Pr. Prof. Dr. Vidican-Manci Liviu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, le-a spus celor prezenți în capela liceului unitarian: „Aș dori sã vã citesc din capitolul 13 versetul 34. Aici evanghelistul Ioan folosește urmãtoarele cuvinte: «poruncã vouã vã dau, sã vã iubiți unii pe alții, așa cum v-am iubit eu pe voi, și voi sã vã iubiți unii pe alții».

și acum urmeazã ceea ce cred cã ne intereseazã pe toți:

«Întru aceasta vor cunoaște cã toți sunteți ucenicii Mei, de veți avea iubire unii pentru alții».

Relația dintre persoane, dintre douã sau mai multe persoane, se definește în dragoste. În momentul în care existã dragoste, existã comuniune și existã comunicare adevãratã. Cred cã omul de astãzi – dar n-aș spune cã numai omul de astãzi, pentru cã, dacã ne vom uita în istorie, vom vedea cã omul om a fost întotdeauna – trebuie sã învețe din nou sã iubeascã. Iar cei care poartã numele de creștin, ar trebui sã se întoarcã – și noi toți sã ne întoarcem – cu fețele cãtre chipul lui Hristos, care a luat chipul nostru din iubire pentru noi.”

Cei de la Liceului Unitarian „Zsigmond János” doresc sã invite în urmãtoarea perioadã toate cultele din oraș, pe lângã romano-catolici, greco-catolici, evanghelici, reformați și neoprotestanți, elevii vor avea ocazia de a face câte o scurtã incursiune și în religia musulmanã și budistã.

Religia unitarianã are aceeași vârstã cu creștinismul, originea ei teologicã avându-și rãdãcinile în învãțãtura lui Isus.

Edictul de la Turda este un decret emis în 1568 de cãtre  Dieta Transilvaniei întrunitã la Turda,
decret prin care a fost proclamatã libertatea conștiinței și a
toleranței religioase pentru cetãțenii Transilvaniei. A fost promulgat
de cãtre János Zsigmond Zápolya principele Transilvaniei. Este primul de acest fel din istoria Europei moderne.
 

Biserica unitarianã din Transilvania a fost constituitã în timpul Reformei din secolul al XVI-lea, reprezentând aripa radicalã și liberalã al acestei mișcãri de reînnoire.

Deviza Bisericii Unitariene este: Un singur Dumnezeu – Egy az Isten – Unus est Deus – God is One.
În prezent, unitarienii sunt rãspândiți în special în Ungaria, România, Scoția, țãrile de Jos și Statele Unite ale Americii. La mijlocul secolului al XVI-lea, sub conducerea lui Francisc David, a avut loc în Transilvania o puternicã mișcare unitarianã, care a dus în final la acceptarea Bisericii Unitariene din Transilvania, pentru prima datã în lume, ca religie recunoscutã oficial.

Biserica Unitarianã din Transilvania este organizatã într-o episcopie cu sediul la Cluj, care coordoneazã cele cca. 120 de parohii grupate în șase protopopiate: Cluj, Turda, Mureș, Odorhei, Cristur și Sfântu Gheorghe. Din anul 2009, episcop al Bisericii Unitariene din Transilvania este Bálint-Benczédi Ferenc. Biserica centralã a episcopiei, cu rang de catedralã, este Biserica Unitarianã din Cluj, edificiu ridicat între 1792-1796, pe actualul Bd. 21 Decembrie.