Liceul Românesc ,,Nicolae Bãlcescu’’ din Jula (Gyula, Ungaria) vãzut altfel
Liceul Românesc ,,Nicolae Bãlcescu’’ din Jula (Gyula, Ungaria) vãzut altfel

În cursul zilei de 3 noiembrie 2018( sâmbãtã), publicul din România a avut marea plãcere de a viziona în premierã un reportaj realizat de cãtre echipa TVR România despre singurul și vestitul liceu românesc de pe teritoriul Ungariei din capitala românilor din țara vecinã.


Cu aceastã ocazie s-au putut afla informații utile despre funcționarea liceului, fondurile alocate, modul de predare al unor dascãli români, ansambluri și cercuri culturale, respectiv artistice, precum și ce gândesc copiii care învațã aici despre aceastã instituție cu o vechime și tradiție de aproape 7 decenii.

                                                             Sursa: TVR
Reluarea acestui mini documentar va putea fi fãcutã în data de 9 noiembrie 2018, de la orele 21:00 pe canalul TVR International.

De menționat este faptul cã Liceul ,, Nicolae Bãlcescu’’ s-a înființat în anul 1950, fiind singurul liceu din Ungaria cu predare doar în limba româna. Ulterior aceastã instituție a devenit bilingvã, din motivul unor dificultãți apãrute la admiterea în instituții maghiare( ex: echivalarea examenelor).
În prezent liceul românesc din cartierul cu numele ,,orașul mare românesc’’, funcționeazã sub egida Autoguvernãrii pe Țarã a Românilor din Ungaria.