Liceele maghiare din Cluj – calitate, pragmatism, simțul rãspunderii

Liceele maghiare din Cluj – calitate, pragmatism, simțul rãspunderii

În viața unei minoritãți nu existã ceva mai emoționant, dacãt sã vezi o salã plinã de tineri, cu elevi de liceu care vor sã facã ceva util tinerei societãți maghiare din România.

 

Satisfacția este cu atât mai mare, cu cât se demonstreazã, cã înființarea liceelor maghiare a dovedit a fi cea mai bunã cale pentru a menține tinerii în lumea culturii minoritare.
Liceenii din poze sunt reprezentanții liceelor și colegiilor maghiare din Cluj, care fac parte din echipele de îngrijitori voluntari ai mormintelor oamenilor de seamã maghiari, medici,prefecți, ofițeri, arhitecți, scriitori, profesori, episcopi – morminte care deseori nu mai au îngrijitori, descendenții fiind ori plecați ori decedați.
De rețiunut, cum acești tineri se autoorganizeazã, formând echipe de lucru, cu program, fiecare ocupându-se într-o anumitã perioadã de mormântul acelui personaj cultural de care se leagã numele școlii, respectiv de anumite personalitãți uitate de posteritate, reprezentând Clujul maghiar de odinioarã, cu viața ei fluctuantã.
Cu timpul aceastã acțiune civicã coordonatã de președintele Asociației Házsongárd, Gergely-Tõkés Erzsébet a devenit una iconicã pentru societatea maghiarã din România, exemplul clujenilor fiind urmat de alte orașe din Ardeal.