Lengyel Erika: Ce te aduce, ce te ține și ce te duce în/din București
Lengyel Erika: Ce te aduce, ce te ține și ce te duce în/din București

Dacã te-ai nãscut undeva departe de București, de arșița verilor și viscolele iernilor, și ai o viațã cât de cât ok în orașul tãu natal sau cel puțin în zonã.. este destul de greu de imaginat cã te trezești dimineața și spui: gata, îmi fac bagajul și mã mut la capitalã.

Trebuie sã aparã o oportunitate de nerefuzat, de regulã pe plan profesional. În general, la asemenea mutãri încercãm sã ne consolãm, cã de fapt este vorba despre o scurtã perioadã, cã jobul respectiv va da bine în CV, cã un pic de experiențã nu stricã. Dupã aceastã îmbãrbãtare se face bagajul, cât mai mic cu putințã, cãci nu-i așa, în curând avem de gând sã revenim la vatrã.

Ajunși în București, prima datã ne copleșește viața efervescentã de pe strãzi, traficul, aparent infernal, dar în fond foarte bine organizat, iuțeala oamenilor la vorbe. Bine, nu în sensul negativ, cum am crezut și eu la început, adicã scopul nu este sã sarã din start la gâtul tãu, ci… pur și simplu așa se vorbește pe aici, așa e ritmul în care se vorbește, se muncește în capitalã.

Apoi vine jobul, care este unul solicitant fațã de ce fãceai în provincie și ritmul este cel pe care ai avut prilejul sã îl constați încã din prima zi. Dupã primul proiect urmeazã al doilea, chiar și al treilea și abia atunci începi sã realizezi cã ai fãcut deja douã ture la Ikea sau la Jumbo și încet încet începi sã te stabilești.

Ce-i drept, are și multe avantaje statul la București. Ai marea la 2 ore, muntele cam la aceeași distanțã (asta dacã nu e în plin sezon estival în funcție de anotimp), evenimente culturale, proteste de toate felurile, concerte, restaurante și grãdini frumoase, deci ai unde sã îți limpezești capul dupã muncã. 

Mai nou, cel mai mult îmi place sã petrec timpul în grãdina botanicã. Cea din Cluj este mai frumoasã, dar și cea din capitalã are o serie de avantaje: e liniște, poți sã mergi cu pãturica și lângã malul unei bãlți cu niște pești imenși, alãturi de niște rãțuște sãlbatice poți petrece o dupã-masã relaxantã, lecturând ceva ușor.

Tocmai pentru cã este o lume deschisã, foarte repede îți poți gãsi și niște amici… Dacã ai noroc, îți vor fi alãturi și peste 2-3 luni.. Însã dacã ești cu adevãrat norocos, te poți întâlni cu oameni care provin din zona ta, ei, atunci prietenia ar putea deveni mai profundã, mai de duratã. 

Mã numãr printre acei norocoși, care au reușit sã aibã un cerc de prieteni de foarte bunã calitate, din care însã foarte mulți au decis de-a lungul timpului cã pun punct/suspendã viața lor de aici, ori se mutã definitiv din București. Dorul de acasã, ritmul unei vieți mai liniștite, starea vremii, taximetriștii, aglomerația de la metrou sau din trafic etc.

La începuturi am venit în ideea cã în maxim 6 luni mã întorc înapoi la Cluj, dar iatã, au trecut 13 ani și jumãtate și tot aici am rãmas. 

Am avut și am în continuare dilemele mele legat de viața asta ”capitalistã”, însã de fiecare datã când mã decid cã îmi adun jucãriile și plec, mã frãmântã o întrebare de bazã: oare ritmul meu dezvoltat în București în ultimul deceniu ar putea fi compatibil cu cel al unui oraș mai mic și liniștit?