Kós András și Melodeus calcã pragul porții de mijloc a Crãciunului
Kós András și Melodius calcã pragul porții de mijloc a Crãciunului

Apropiindu-se Crãciunul, la Cluj/Kolozsvár s-a organizat o expoziție de artã din lucrãrile lui Kós András, un renumit sculptor din Ardeal. Evenimentul a avut loc în Biserica Reformatã de pe strada Mihail Kogãlniceanu (Farkas utca) în data de 12 decembrie 2015, la ora 17.

Evenimentului i-a dat loc coridorul secundar al bisericii nou renovate, un spațiu cu o atmosferã aparte, unde în jur de o sutã de oameni s-au adunat sã vadã expoziția familialã, deoarece multe obiecte de artã, statui, grafici, fotografii despre opere artistice monumentale au fost prezentate pentru prima datã publicului larg.

Expoziția a fost organizatã de cãtre criticul de teatru Szebeni Zsuzsanna, referenta Institutului Național de Istoria Teatralã din Ungaria, curatorul expoziției, descendenții lui Kós András, în primul rând fiica artistului, Kós Katalin, în parteneriat cu Consulatul General Maghiar din Cluj-Napoca, Breasla Artisticã Barabás Miklós (Barabás Miklós Céh) și Asociația Carola.

Publicul a fost vrãjit nu doar de lucrãrile sculptorului, ci și de corul Melodeus, condus de Demeter Vincze András, nepotul lui Kós András.

Corul Melodeus a fost înființat în 2010. Corul are un caracter inovator. Este de reținut cã în lumea de azi existã un cor care nu este tentat sã urmeze pașii altora ci dorește sã fie un pionier în lumea muzicii corale. Melodeus alege poarta de mijloc – poarta noului, un „nou” pe care Ady Endre a fondat un întreg univers poetic.

Preotul reformat Fazekas Zsolt – gazda evenimentului – prin discursul lui festiv și-a exprimat bucuria de a gãzdui un astfel de eveniment cultural, prin care se redãruiesc comunitãții lucrãri de viațã – lucrãri prin care s-a cristalizat cultura clujeanã.

– Aceste valori trebuie apreciate și pãstrate – sublinia Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca.

Kós András era o persoanã emblematicã: un creator de tradiții. La urma urmei expoziția a creat un pod virtual între public și artistul sculptor, un pod valoros ce înainteazã în timp și spațiu, hrãnind pãrintește, ba chiar ocrotind cultura clujeanã. Din lucrãrile bune se învațã.

Ne învațã despre istorii anterioare, despre o societate care nu mai existã, despre locuri, unde omul nu se mai poate întoarce.

O poartã de mijloc: cãtre viitor și trecut. Așa se poate caracteriza opera lui Kós András – subliniau Németh Júlia și Kolozsi Tibor, critici de artã. Expoziția se poate vizita pînã la 20 decembrie, între orele 14-18 în incinta bisericii reformate de pe strada Mihail Kogalniceanu (Farkas utca).