Kiss Olivér: Madeira – pãmânt pentru români și maghiari
Din fericire pe aceastã insulã din Oceanul Atlantic nu am vãzut scris nicãieri: Maideira – pãmânt românesc. Așa încât îl considerãm pãmânt unguresc.

Dar lãsând gluma la o parte: mulțumitã prietenei mele, Bianka, anul trecut prin luna iunie am fãcut rezervãrile pentru biletele de avion pentru martie 2019. Doar 120 de euro din Cluj pânã în Funchal, „capitala” acestei insule magnifice? Cum așa ieftin? Simplu: din Budapesta pânã în Porto am zburat cu Wizz Air, iar din acest oraș din Portugalia ne-am folosit de serviciile unei alte linii aeriene low-cost: EasyJet. Sigur cã a contat enorm rezervarea fãcutã cu aproape un an în avans. 

                                                             Santana + Bianka (minus  Olivér)

Costurile au fost diminuate drastic și mulțumitã faptului cã am fost cazați gratis. Ei, na, cazare gratis pe o insulã atât de vizitatã din Oceanul Atlantic? Da! Acum câțiva ani am avut norocul de a o gãzdui pe Cristina Nunes prin platforma CouchSurfing, un club al ospitalierilor, cum ar veni. Ea fusese voluntarã în… Craiova, dar a vrut neapãrat sã vadã și Transilvania. Am cazat-o gratis timp de câteva nopți, iar ea ne-a oferit același lucru în Madeira…

Dacã toate au ieșit așa ieftin/gratis, atunci am decis sã închiriez prima mașinã din viața mea. A costat doar 151 de euro la Funchal Easy rent-a-car, am putut plãti cu card de debit (!), nu mi s-a reținut garanție, bãieții au fost prietenoși și punctuali.

Ce sã vizitãm?

Insula este micã, deci în câteva zile se poate vizita tot – am crezut și noi. Sfatul nostru este: consultați douã aplicații meteo și decideți dimineața. Fiind vorba despre o insulã aflatã în ocean, vremea este schimbãtoare. 

                                                      În munți + Bianka  (minus  Olivér)

Oricum, nu plecați fãrã sã faceți o turã pe traseul numit Vereda do Larano, care șerpuiește pe stânci de-a lungul orașului Porto da Cruz. Plãnuiți o întreagã zi pentru aceastã turã.

Nouã ne plac turele pe munte, sperãm cã și Dvs, deci vã recomandãm și plimbarea între vârful Pico do Arieiro (1818 metri) și Pico Ruivo (1862 metri). De asemenea, o experiențã unicã oferã cei de la Magic Dolphin: balene și delfini în largul coastelor insulei Madeira. Îi gãsiți ușor și pe ei pe Facebook…


                                  Cabo Girao  (minus  [Bianka +Olivér] )
Pentru cei care preferã vizitarea locurilor clasice recomandãm casele tradiționale aflate în satul Santana sau stâncile care se înalțã din mare la Ribeira da Janela. De asemenea, Cabo Girao este foarte îndrãgit de turiștii de pretutindeni: priveliștea este foarte frumoasã.

Este, deci, destul pãmânt și pentru români și pentru maghiari în Madeira… Mãcar acolo 🙂