Kelemen Hunor a primit de la maghiarii sãi 360 000 de voturi, cu 30 000 de mii mai mult, decât acum cinci ani
Kelemen Hunor a primit de la maghiarii sãi 360 000 de voturi, cu 30 000 de mii mai mult, decât acum cinci ani

Fãrã o campanie susținutã, fãrã o mobilizare ieșitã din comun, Kelemen Hunor a primit de la maghiarii sãi (respectiv românii atașați într-un fel sau altul societãții maghiare) 360 000 de voturi. Acest numãr este mai mare decât cel de acum cinci ani cu 30 000.

Cu ce se explicã aceastã creștere de 30 000 de voturi? 

Dupã unii observatori întrebarea în sine este pusã greșitã, deoarece bazinul electoral al UDMR este stabil, prezentând o unitate incomparabil mai stabilã, decât orice altã organizație politicã din România, deoarece problemele specifice care l-au adus în scena politicã, nu s-au rezolvat nici pânã azi.
Cea mai mare reușitã a UDMR în existența sa de 30 de ani a fost obținerea dreptului de înscripționare bilingvã în localitãțile locuite de maghiari în proporție de 20 la sutã. Aceastã reușitã a fost una fundamentalã, deschizând cãi pentru lãrgirea drepturilor legate de folosirea limbii materne în administrație.
În toatã aceastã perioadã a tranziției postrevoluționare, nu a apãrut însã nicio formațiune politicã, interesatã de aceste probleme ale maghiarilor, considerând toți, cã a avea în programul politic un capitol destinat minoritãților, înseamnã ceva neproductiv.

         
Dupã ce s-a acceptat tãcut aceastã atitudine fațã de problemele maghiarilor, maghiarii au fost obligați sã se grupeze în jurul UDMR. Unii cu bucurie, alții deloc încântați, alții ajungând sã facã partide maghiare independente, încercând sã concureze cu UDMR.

Pentru a mai reuși ceva legat de drepturile maghiarilor, politicienii maghiari au preluat modul de luptã al deputaților români din Imperiu, care prin deputatul Sigismund Borlea au formulat. astfel esența luptei pentru drepturile românilor: ,,împotriva guvernului ne aliãm și cu dracul”. 

Acceptarea parțialã a acestei premise, l-a împins mai târziu UDMR în tot felul de colaborãri politice, deoarece cu 5-6 la sutã în sac nu ai cum sã te impui majoritãții, nu ai nicio șansã sã faci pași.

A fãcut bine? Nu a fãcut bine? Ce ar fi trebuit sã facã pentru a-și atinge scopul? Cum ar fi trebuit sã gestioneze rezolvarea problemelor specific maghiare?

Multe întrebãri și deocamdatã un singur rãspuns: ,,Fãrã o campanie susținutã, fãrã o mobilizare ieșitã din comun, Kelemen Hunor a primit de la maghiarii sãi (respectiv românii atașați într-un fel sau altul societãții maghiare) 360 000 de voturi. Acest numãr este mai mare decât cel de acum cinci ani, cu 30 000.”