Kati Szabó aplaudatã minute în șir la gala Olimpiadei Liceenilor Maghiari din Transilvania
Kati Szabó aplaudatã minute în șir la gala Olimpiadei Liceenilor Maghiari din Transilvania

Olimpiada organizatã pentru tinerii liceeni din școlile maghiare din Transilvania anul acesta a sãrbãtorit jubileul de 10 ani. În data de 21 septembrie seara a avut loc evenimentul de galã la Opera Maghiarã cu invitați speciali și cu elevi și profesorii lor veniți de pretutindeni din Ardeal. Era o searã specialã, dedicatã sportului și stilului de viațã sãnãtos.

Viceprimarul Clujului, Horváth Anna a salutat – ba chiar a aplaudat – aceastã inițiativã de a organiza ani la rând acest eveniment.

– Felicit mai ales tinerii sportivi, care au dat dovadã de perseverențã, demonstrându-și lor înșiși cã pot, cã sunt capabili de rezultate impresionante. Viitorul vostru este determinat de educația de acest tip, care îmbinã într-o formã modernã sportul (Olimpiada Liceenilor Maghiari din Transilvania), cultura (gala având loc în Opera Maghiarã de Stat), tradiția dãtãtoare de viața și stima simțitã fațã de acei sportivi, care au reprezentat aceastã comunitate la concursuri internaționale, având rezultate deosebite – spunea Horváth Anna.

Reprezentanții de seamã a societãții maghiare din Transilvania – Bodor László,  vicepreședin-
te executiv a UDMR-ului din Cluj și președintele Olimpiadei Liceenilor Maghiari din Transilvania 2016, Markó Bálint, prorector a Universitãții Babeș-Bolyai, Burus Siklódi Botond, președintele  Uniunii Cadrelor Didac-
tice Maghiare din România, Kelemen Hunor, președintele UDMR – și-au ținut discursul lor de urare de bine într-un stil familial.

Când Szabó Kati (foto stânga) a urcat pe scenã, publicul o aplauda în picioare timp de câteva minute bune, cu luminile focalizate pe campioanã.

Eroina României de la Jocurile Olimpice de varã din 1984 a primit cu mari emoții cavalcada semnelor de dragoste venitã din rândurile spectatorilor. A mãrturisit cã dacã ar putea începe din nou, ar face mai bine, sau… și mai bine. Despre trecut a menționat amintirile frumoase, dar și pe cele neplãcute, când era asaltatã sã-și românizeze numele sau când i s-a interzis sã vorbeascã în maghiarã cu antrenorii sãi maghiari, Károlyi Béla și Márta.

Szabó Kati a primit titlul de tutore al Olimpiadei 2016, Olimpiada Liceenilor Maghiari din Transilvania. Aplauzele primite erau cu atât mai emoționante, cu cât pe scenã erau prezenți și alți sportivi profesioniști maghiari actuali care concureazã pentru România, precum corespondenți de la olimpiadele recent desfãșurate.

Astfel tinerii maghiari au avut posibilitatea de a simți ce înseamnã sportul ca atare, ce înseamnã reușita individualã și colectivã, și desigur: ce înseamnã sã fii un maghiar, care concureazã nu pentru țara Mamã, ci pentru România.