Kasabian Kamilla – promovatã pragmatic de societatea maghiarã
Kasabian Kamilla – promovatã pragmatic de societatea maghiarã

Una dintre surprizele vernisajului celui mai titrat festival-tabãrã al artiștilor maghiari – este vorba de tabãra de creația din Zsobok (Jebucu), un sat al zonei etnografice Kalotaszeg (țara Cãlatei), nu de mult încã majoritar maghiarã – a fost apariția unei artiste de 13 ani, Kasabian Kamilla.

                                                 Kasabian Kamilla cu familia

Tânãra a expus câteva desene respectiv acuarele la prestigiosa expoziție, deocamdatã numai în holul sãlii mari, dar oricum într-un loc unde publicul numeros a avut posibilitatea sã observe talentul ei de a schița porțiuni semivirtuale din peisaje bucolice.

                                                Egyed Emese și Essig Klára

De reținut cum artiștii consacrați maghiari au încercat sã ofere Kamillei posibilitatea de apariție în fața publicului, contrabalansând oarecum exponatele sale așezate în hol, cu lipsa ei de experiențã în a se prezenta în fața criticilor de artã.

                     2016. A trecut vremea vernisajelor cu 3-4 oameni pe scaune…

– În acest an am participat a doua oarã la Tabãra Artisticã din Jebucu. Anul trecut m-am înprietenit cu conceptul de a crea împreunã cu alți artiști, iar acum știam deja la ce sã mã aștept. Îmi place deosebit de mult sã desenez, sã pictez, și sã creez. În special “arta equestrica” stã cel mai aproape de mine. Anul trecut am fost mai retrasã, fiind cea mai tânãrã, iar acum a fost o experiențã fenomenalã de a cere sfaturi altori artiști, de a lucra și creea împreunã. Aceastã tabãrã mi-a oferit posibilitatea de a mã concentra numai asupra desenului și picturii, ceea ce nu s-ar putea întâmpla în alte condiții.

Pe lângã toate acestea muzica este o altã pasiune a mea, cânt la mai multe instrumente. Chiar și muzica popularã mã intereseazã. Sunt foarte recunoscãtoare familiei Essig pentru posibilitatea de a participa la aceastã tabãrã și pentru îndrumarea lor artisticã – ne spunea Kamilla cu mari emoții, dar acest lucru este ușor de înțeles la un vernisaj la care sunt prezenți numeroși oameni de seamã reprezentând societatea maghiarã din Cluj.     Încet cu încetul tneretul maghiar  își face apariția în viața culturalã autenticã

Vernisajul Taberei Artistice din Jebucu are încã un aspect “tineresc”: în sala administratã de cunoscuta familie pro-artã Essig József și Klára au fost prezenți în numãr mare tineri care s-au arãtat interesați ba chiar pricepuți în ale artei, muzicii și poeziei.

                  Colțul de meditație al Expoziției Taberei Artistice din Jebucu 2016