Jocul de cãrți educativ Muzicando este tot mai popular în rândul tinerilor
Jocul de cãrți educativ Muzicando este tot mai popular în rândul tinerilor

Jocul Muzicando este creat și editat în Maramureș în condiții grafice de excepție și este un joc de societate educativ ce se prezintã sub forma unui pachet de cãrți de joc. Conține 56 de carduri cu ilustrații originale reprezentând instrumente muzicale și compozitori din patrimoniul muzical universal. Pachetul mai conține și un regulament de joc ilustrat. Sistemul de jocuri Muzicando este versatil, este adaptabil în funcție de vârstã și nivel de înțelegere (4+ ani; 2+ jucãtori).

Au trecut 3 ani de la brevetarea acestui joc românesc de cãrți, considerat de mulți o alternativã la jocurile bazate pe bluff și noroc. Mulți mã întreabã: unde și-a gãsit locul în lista jocurilor educative acest Muzicando? Vã dau exemple.

De la lansarea jocului, în 2013, am organizat câte patru turnee pe an la Sighetu-Marmației, cu participanți adulți, pe diferite grade de dificultate, având printre concurenți jucãtori și din Baia Mare și Cluj. În ultimii trei ani am organizat în fiecare an câte un turneu cu participare internaționalã, cu echipe mixte, alcãtuite din jucãtori din Anglia, Turcia, Polonia, Rusia, Austria, Franța, Egipt, Olanda, Italia.

Totalul persoanelor care sunt înscrise în clasamentul multianual este de peste 75, apreciem cã în urma acțiunilor întreprinse de noi am familiarizat cu jocul Muzicando un total de peste 3000 de persoane. Proiectul de suflet al echipei noastre rãmâne însã Cadoul Muzicando, un proiect în urma cãruia la Sighetu-Marmației, elevii claselor a III-a din anul trecut școlar au primit câte un pachet de cãrți Muzicando, acest cadou fiind însoțit de o orã de îndrumãri ale voluntarilor Grupului Muzicando. Un total de 285 de elevi au beneficiat de acest cadou, bucuria lor îndreptãțindu-ne sã cãutãm susținere financiarã pentru a-l continua și acest an școlar, cu urmãtoarea generație de a III-a.

Despre ideea Muzicando… da, ca primã intenție, ideea de Muzicando a apãrut pentru a da o alternativã serioasã sistemului de cãrți ce se folosesc la jocurile de noroc în general. Dupã pãrerea noastrã, a creatorilor acestui sistem, este cel puțin trist faptul cã încã din copilãrie tinerii învațã despre succesiunea J, Q, K, A, în loc sã învețe despre Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. Copiilor noștri li se induce ideea cã trebuie sã ai cãrți bune sau sã blufezi pentru a fi câștigãtor, în loc sã li se cultive atenția perifericã si cea distributivã, fair-play-ul, starea de echilibru, spiritul de echipã.

Este un fapt recunoscut cã muzica ajutã la dezvoltarea creierului… cei ce intrã în contact cu Muzicando, se familiarizeazã cu succesiunea culorilor și succesiunea notelor muzicale; învațã denumirea a 49 de instrumente muzicale; fac cunoștințã cu 4 semne grafice muzicale: diez, bemol, becar și pauza de pãtrime; se familiarizeazã cu imaginile a 7 muzicieni clasici… ba mai mult, Muzicando prezintã adaptabilitate.

În tabloul instrumentelor sunt incluse 7 instrumente arhaice care sunt așezate astfel încât sã facã legãturã dintre instrumentele simfonice și cele tradiționale, în diagonala unei etalãri drepte (șiruri de la Do la Si, pe culori, unul sub altul).

Apreciem cã acest proiect aduce un lucru unic în comunitate… în clasa a III-a copiii primesc de exemplu pentru prima oarã în viațã manualul de cunoștinte muzicale. Pentru mulți dintre elevi aceastã materie rãmâne un fel de limbã strãinã, moartã. Prin acest proiect venim în ajutorul cadrelor didactice, practic, cu un material didactic auxiliar care ramâne la copil acasã. Desigur, și cadrelor didactice le este destinat câte un pachet. Suntem convinși cã acest proiect este primit bine, pe baza experienței noastre din Sighetu-Marmației din anul școlar precedent, în cursul cãruia 285 de copii (numãrul total de elevi de clasa a III-a din Sighet) au primit Cadoul Muzicando, cu costuri suportate de noi. În 7 octombrie a.c. am deschis la Sighetu-Marmatiei, școala Muzicando, ca urmare a acestui proiect. Suntem deschiși colaborãrilor cu instituțiile și companiile care gãsesc în ceea ce facem o cale spre educarea viitoarelor generații.

și acum o întrebare practicã: cum am putea aduce acest proiect “Cadoul Muzicando” la Cluj? CE presupune asta?

Credeți-mã, nu este chiar așa de complicat precum ar pãrea.

“Cadoul Muzicando” în Cluj presupune o campanie în cursul cãreia toți elevii claselor a III-a din orașul dvs. vor beneficia în mod gratuit de câte un pachet de cãrți Muzicando. Vor fi necesari urmãtorii pasi: 1. Identificarea numãrului total de elevi de clasa a III-a de pe raza orașului (se poate merge pe un numãr fix de copii, doar de la anumite școli); 2. Contractul de parteneriat cu Grupul Muzicando (pe care îl reprezint), pentru cedarea drepturilor de autor pentru tirajul necesar derulãrii proiectului; 3. Cursuri susținute de cãtre Grupul Informal Muzicando cu voluntarii Corbii Albi pentru învãțarea predãrii “Cadoului Muzicando”. 4. Câte o prezentare de 45-50 de minute la fiecare clasã în cursul cãreia copiii vor invãța sã se joace cu cãrțile cu note muzicale.

Consider aceastã campanie beneficã pentru copii, la aceastã orã pentru ei, jocul de cãrți se rezumã la șepticã sau poker, jocuri pe care nu le putem considera educative.

Mihail Manole

muzicando@hotmail.com