Itthon vagyunk, jók vagyunk: TELESULI – societatea maghiară din România trece examenul de existență

Itthon vagyunk, jók vagyunk: TELESULI – societatea maghiară din România trece examenul de existență

Azi a luat sfârșit proiectul ”catedre televizate – TELESULI”, în cadrul căruia profesorii din școlile/secțiile maghiare ale județului Cluj au predat lecțiile destinate elevilor claselor a 8-a și a 12-a din studioul TVR Cluj.

Derularea acestui proiect a fost un adevărat examen al societății maghiare din România, în care trebuia să demonstreze, că poate funcționa autonom, iar colaborarea dintre diferitele nivele ale instituțiilor de specialitate se apropie de calitatea occidentală.

Reprezentanții maghiarilor din ministerele de resort au demonstrat, că pot colabora cu inspectorii generali (adjuncți) din județele locuite de maghiari, iar aceștia, că sunt capabili de a organiza într-un interval ireal de scurt echipe care se vor prezenta de urgență în studioul TVR.

Șefii de catedre au reușit să numească foarte rapid dascălii care rezistă la reflectoare, stres și microfon, reprezintându-și breasla prin lecții pregătite în stil televizat, folosind laptop propriu sau cel oferit de studio.

În pofida faptului, că nici dascălii nici redactorii maghiari din TVR Cluj nu au fost pregătiți nici tehnic nici psihic să  deruleze un astfel de proiect național, colaborarea a fost încă din primele zile foarte bună.

După orele ”predate” de ultimii trei dascăli – Nagy Csilla (fizică), Pócsai Sándor (istorie), Módi Tímea (logică) – a luat sfârșit și viața acelei ”săli profesorale” din holul TVR Cluj, care a trecut prin atâtea peripeții, fiind martor a multor discuții pragmatice.

Suntem buni, suntem acasă: TELESULI – societatea maghiară din România trece examenul de existență.

Leave a Reply

Your email address will not be published.