Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Spooort! / Budapesta își retrage candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 – eșec național răsunător

Budapesta își retrage candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 – eșec național răsunător

În ultimele luni, după ce au fost publicate scurgeri de informații conform cărora Parisul pare nesigur după atentate iar Los Angeles ar fi o posibilitate prea mare pentru Trump să-și mărească imperiul său comunicațional, Budapesta, cel de-al treilea oraș candidat, părea a fi favorizat net de juriul care va decide în toamnă locul Jocurilor Olimpice din 2024.Aceste scurgeri nu au fost întărite de surse oficiale însă unele declarații din partea membrilor juriului confirmă parțial acestea.

Guvernul maghiar a început deja să schimbe viteza pregătirilor – tehnice și cele de lobby – pentru a primi pregătiți vestea cea mare, din toamnă, de la Lima, când… a intervenit ceva incredibil.

S-a înființat o oarecare grupare politică cu un aer independent, cu numele de Momentum (Momentum Mozgalom), care și-a înscris în agenda sa diferite scopuri civile și politice. Cea mai importantă a fost promovarea ideii cum că Ungaria nu este capabilă să organizeze Jocurile Olimpice și să se organizeze un referendum pe tema asta.

Nimeni nu dădea vreo șansă acestor tineri, ca să reușească să adune un număr enorm de semnături susținătoare – un număr care ar obliga guvernul să organizeze referendum pe această temă.

Acest referendum, dacă se organiza, scădea logaritmic șansa Budapestei la organizare, fiindcă cele mai mari dubii legate de candidatura maghiară erau față de presupusa lipsa a suportului popular – o presupunere bazată pe numărul mare de articole apărute în occident vizavi de o așa zisă politică antidemocratică a guvernului maghiar.

Sprijinit foarte puternic de mass media opoziției – o opoziție care trăiește practic din negarea automată a planurilor FIDESZ, neavând nici lideri, nici programe plauzibile de guvernare –, iată că s-a realizat miracolul.

Grupul Momentum (Momentum Mozgalom) a adunat 266 151 de semnături, așa încât guvernul condus de Orbán Viktor s-a văzut obligat să organizeze referendumul ucigător care, orice finalitate ar fi avut, ar fi atras după sine suspiciunea lipsei de susținere populară pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 în Budapesta.

În anii '80 tinerii din FIDESZ au apărut pe scena politică ca un fulger, în câteva luni câștigând de partea lor sute de mii de oameni. Iată că acum, prin această grupare surpriză Momentum și FIDESZ își găsește nașul: trebuie și el să se recunoască învins pe tematica visului național numit Jocurile Olimpice din Budapesta 2024.

FIDESZ a răspuns la surpriză prin surpriză – sclipindu-și pentru câteva minute teribilismul simpatic de odinioară –, spunând că retrage pur și simplu candidatura Budapestei.

Prin această decizie guvernul maghiar părăsește lupta cu capul sus, sugerând prin acest gest că, iată, nu s-a realizat unitatea națională necesară, cei care nu au vrut-o acum pot să sărbătorească.

Așa și este. Cei care au participat în această acțiune de subminare a organizării Jocurile Olimpice din Budapesta 2024, sărbătoresc acum. Presa liberală se distrează copios de amărăciune milioanelor de oameni simpli care nu înțeleg, ce s-a întâmplat cu visul care părea comun?

Grupul Momentum – tineri politicieni și civili a căror orientare politică nu este încă bine definită – dau interviuri cu o bucurie enormă pe fața lor.

Au reușit să blocheze organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 Budapesta!

Desigur, din cele întâmplate în aceste zile în Ungaria se pot trage concluzii importante și pentru România, care parcă începe să se regăsescă pe harta democrațiilor europene.

Care sunt învățământele de bază din această poveste? Nu-ți lăsa tineretul de izbeliște, nu-ți lăsa tineretul fără idealuri și vise! NU te lupta împotriva tineretului tău! O societate care pierde încrederea tineretului, oricând se poate trezi cu o țară dezbinată până la extremis. Grupul Momentum putea să devină oricând cea mai puternică echipă de lobby de pe glob PENTRU Jocurilor Olimpice din 2024 Budapesta .

Nu așa s-a întâmplat.
Aviz amatorilor.

Sus