Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Spooort! / Proiectul Jocurilor Olimpice de Vară de la Budapesta 2024 și România

Proiectul Jocurilor Olimpice de Vară de la Budapesta 2024 și România

În aceste zile s-a finalizat proiectul de olimpiadă al Ungariei, cu care se va întrece la toamnă cu Los Angeles și Paris pentru a obține dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de Vară din 2024. Șansele Budapestei sunt cântărite zilnic de presa maghiară, mai ales că s-a pornit și o campanie de adunare de semnături pentru a nu se organiza aceste jocuri în Ungaria, semnatarii fiind în general opozanții guvernului.

Deși la prima vedere pare că pentru România aceste pregătiri sunt fără importanță, o analiză mai serioasă scote la iveală multe aspecte prin care eventuala olimpiadă de la Budapesta 2024 ar avea un rol aparte în dezvoltarea sportului în țările învecinate cu Ungaria.

În afară de posibilitățile economice (colaborări la diferite nivele) s-ar ivi de exemplu șansa de a pune în lumina reflectoarelor acele colaborări interregionale, care unesc/împânzesc partea de vest al României cu partea de est al Ungariei – colaborări care au girul Uniunii Europene, ba chiar încurajate de această instituție. Aceste conlucrări transfrontaliere sunt foarte benefice, deoarece prin proiectele comune comunitățile din cele două părți ale graniței au șansa de a se cunoaște, de a participa la căderea zidurilor preconcepțiilor, clișeelor și neîncrederii reciproce.

Ungaria fiind aproape, iubitorii de sport din România ar putea să sosească într-un număr foarte mare la aceste evenimente sportive, ducând apoi acasă ideea sportului complex, frumusețea altor sporturi ca fotbalul, acesta din urmă dominând fără margini viața sportivă din România.

 


Ar fi o posibilitate și pentru tineretul din România să-și găsescă idoli, să vadă galerii internaționale, să înțeleagă mai bine ce înseamnă sportul ca fenomen universal, acești tineri devenind astfel promotorii unei
Românii moderne, unde se fac investiții în cultură, educație și sport – promotorii unei Românii care are orizonturi, principii, idealuri.

Eventuala reușită a Ungariei ar mai avea un mesaj pragmatic pentru România: mesajul ca România să nu se considere din start un outsider când vine vorba despre politici și proiecte autentice.

Așa cum Budapesta a ajuns în finala organizării unui joc olimpic de vară, și București ar putea reuși, mai ales că orașe, precum Clujul, ar putea fi partenere.

Desigur, au fost și sunt mulți care țin pumnii ca Olimpiada de Vară din 2024 să se organizeze oriunde, numai la Budapesta nu.

Nimic nou sub soare.


Sus