Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Spooort! / Mitteleuropa ne învață...

Mitteleuropa ne învață...


Dunajská Streda (Dunaszerdahely - în traducere: Miercurea Dunării) este un oraș din Slovacia de Sud – fosta Felvidék a Ungariei istorice - cu 23.562 locuitori (2004), dintre care 79,75% maghiari.

Având această componență etnică, Dunajská Streda (Dunaszerdahely) este unul dintre centrele culturale ungurești din Slovacia. Dar nu numai pe linia școlilor și organizațiilor civice maghiare iese în evidență acest oraș, ci și pe axa colaborărilor moderne interetnice, interstatale.

Microregiunea a cărei reședință este – Csallóköz –, ține legătura pe o sută de căi cu Țara Mamă, iar menținerea acestei legături este considerată una normală de către minoritatea slovacă din regiune, ba – cu mici excepții – în toată Slovacia modernă.Inaugurarea noului stadion al echipei locale Dunaszerdahely Atlétikai Club (DAC), care a avut loc în aceste zile, a fost considerat un examen al „școlii educative interstatale V4”, care măsura de facto acceptarea de către diferite nații ale grupului Visegrád a concepției de solidaritate interstatală Polonia-Slovacia-Cehia-Ungaria.Inaugurarea avea puternice valențe maghiare. În primul rând orașul este majoritar maghiar și o echipă de fotbal fondată în 1904 se leagă obligatoriu de Ungaria istorică și banii Budapestei. În al doilea rând proprietarul echipei este un investitor maghiar ba, mai mult, noul stadion va purta numele de MOL, deoarece concernul maghiar va sprijini oficial echipa Dunaszerdahely Atlétikai Club (DAC), ceea ce deschide orizonturi financiare mai limpezi sportivilor implicați.

Iar cea mai interesantă valență maghiară o reprezintă antrenorul principal al formației, secuiul László Csaba (cetățean român) care, iată, după ce a părăsit selecționata Lituaniei, ia sub aripi DAC.

Inaugurarea s-a desfășurat într-o atmosferă aparte. Din cei 7000 de suporteri circa 5000 aveau vopsiți pe obraz steagul echipei precum steagul maghiarilor de pretutindeni.

A fost prezent – ca simplu spectator și fotbalist – Orbán Viktor, prim ministrul Ungariei; s-a cântat imnul echipei – șlagărul unei formații din Ungaria, cu titlul Nélküled (Fără tine), în care se vorbește despre unitatea tuturor maghiarilor din lume.

Înainte ce acest imn sportiv, s-a cântat nestingherit imnul maghiarilor, iar după Nélküled s-a scandat sloganul de susținere al echipelor sportive ungurești: Ria, ria, Hungária.

Peste tot tinerii fluturau toate steagurile care denotă unitatea maghiarilor: roșu-alb-verde respectiv cel al secuilor.
   

Presa din Ungaria a prezentat cu uimire evenimentul, mirându-se profund de atmosfera ce a dominat inaugurarea.

Videourile au fost prezentate și de presa liberală, ceea ce a constituit un mic miracol, deoarece presa opoziției nu se interesează deloc de maghiarii rămași peste hotarele Ungariei de azi, considerând aceste regiuni ca „știri din străinătate”.

Iată deci, că se poate.

Mitteleuropa ne învață...
Sus