Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Spooort! / ”Patriotzii” sportului clujean ridiculizați de o fetiță

”Patriotzii” sportului clujean ridiculizați de o fetiță

”Afară cu bozgorii din țară!”, ”Ținutul Secuiesc, pământ românesc!”, ”Ungaria, sugi pula!”, ”Ungaria, de căcat!” – iată câteva dintre textele strigate de susținătorii echipei gazde Universitatea Cluj la meciul cu Sepsi SIC. Eroina acestui eveniment – un eveniment care nu are nimic de-a face nici cu “studenția”, nici cu firmele care susțin această echipă, nici cu sportul – a fost o fetiță din Sfântu Gheorghe, care, bucurându-se de succesul părinților săi, s-a alăturat jucătoarelor ținându-le de mână.

Clujul, ”oraș universitar” și-a arătat din nou fața mai puțin cunoscută: cea mâzgălită de culorile inculturii, ale șovinismului și manelismului. Paradoxal, un oraș care candidează la titluri europene își permite un asemenea spectacol pe cât de tragicomic, pe atât de penibil – e de neînțeles.Este tragicomic deorece fetele de la SEPSI SIC sunt majoritatea de culoare, fiind sportive profesioniste, care au legături minime cu Sfântu Gheorghe, ceea ce face ca ele să rămână relativ indeferente fațe de scandări de acest gen. Este tragicomic, deoarece SEPSI SIC este mândria României și nu a Ungariei.

Este penibil deoarece baschetbalistele echipei Universitatea și-au salutat și aplaudat cu entuziasm acești “susținători”, deși puteau face un minim gest prin care să detensioneze situația, dând un interviu scurt în care să spună: “Ne pare rău”. Este penibil deoarece, în ianuarie 2016, la Sfântu Gheorghe, antrenorul clujenilor Dragan Petricevici a ieșit în evidență nu prin tactică și sfaturi câștigătoare, ci prin declarații patriotice de genul ”Pentru mine există un singur imn oficial în această țară”.

Ei, acum când Clujul pierde rușinos acasă sub ochii miilor de suporteri, “patrotzii” care merg la meciuri numai de dragul scandalului, au "avut de suferit vocal", deoarece secuii – împreună cu jucătoarele (care ”rup” maghiara) – au cântat cu mare bucurie imnul secuilor biruitori.

     

Fetița din teren, despre care vorbeam la începutul articolului – fiica unei jucătoare sau a antrenorului secui – a strălucit de bucurie.

Bravo ție, fetiță dragă!

Bravo ție și rușine acelora care confundă sportul cu mitinguri șovine. Rușine presei care a mușamalizat acest caz, dovedind a nu știu câta oară că presa merge mână în mână cu breasla “șovinismului light”. Rușine firmelor, care își dau numele la astfel de fenomene. Rușine acelora care tac și ridică din umeri, spunând: “Ce să facem? Mai rău să nu fie…”Sus