Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Spooort! / Kati Szabó aplaudată minute în șir la gala Olimpiadei Liceenilor Maghiari din Transilvania

Kati Szabó aplaudată minute în șir la gala Olimpiadei Liceenilor Maghiari din Transilvania

Olimpiada organizată pentru tinerii liceeni din școlile maghiare din Transilvania anul acesta a sărbătorit jubileul de 10 ani. În data de 21 septembrie seara a avut loc evenimentul de gală la Opera Maghiară cu invitați speciali și cu elevi și profesorii lor veniți de pretutindeni din Ardeal. Era o seară specială, dedicată sportului și stilului de viață sănătos.

Viceprimarul Clujului, Horváth Anna a salutat – ba chiar a aplaudat – această inițiativă de a organiza ani la rând acest eveniment.

– Felicit mai ales tinerii sportivi, care au dat dovadă de perseverență, demonstrându-și lor înșiși că pot, că sunt capabili de rezultate impresionante. Viitorul vostru este determinat de educația de acest tip, care îmbină într-o formă modernă sportul (Olimpiada Liceenilor Maghiari din Transilvania), cultura (gala având loc în Opera Maghiară de Stat), tradiția dătătoare de viața și stima simțită față de acei sportivi, care au reprezentat această comunitate la concursuri internaționale, având rezultate deosebite – spunea Horváth Anna.

Reprezentanții de seamă a societății maghiare din Transilvania – Bodor László,  vicepreședin-
te executiv a UDMR-ului din Cluj și președintele Olimpiadei Liceenilor Maghiari din Transilvania 2016, Markó Bálint, prorector a Universității Babeș-Bolyai, Burus Siklódi Botond, președintele  Uniunii Cadrelor Didac-
tice Maghiare din România, Kelemen Hunor, președintele UDMR – și-au ținut discursul lor de urare de bine într-un stil familial.

Când Szabó Kati (foto stânga) a urcat pe scenă, publicul o aplauda în picioare timp de câteva minute bune, cu luminile focalizate pe campioană.Eroina României de la Jocurile Olimpice de vară din 1984 a primit cu mari emoții cavalcada semnelor de dragoste venită din rândurile spectatorilor. A mărturisit că dacă ar putea începe din nou, ar face mai bine, sau... și mai bine. Despre trecut a menționat amintirile frumoase, dar și pe cele neplăcute, când era asaltată să-și românizeze numele sau când i s-a interzis să vorbească în maghiară cu antrenorii săi maghiari, Károlyi Béla și Márta.Szabó Kati a primit titlul de tutore al Olimpiadei 2016, Olimpiada Liceenilor Maghiari din Transilvania. Aplauzele primite erau cu atât mai emoționante, cu cât pe scenă erau prezenți și alți sportivi profesioniști maghiari actuali care concurează pentru România, precum corespondenți de la olimpiadele recent desfășurate.Astfel tinerii maghiari au avut posibilitatea de a simți ce înseamnă sportul ca atare, ce înseamnă reușita individuală și colectivă, și desigur: ce înseamnă să fii un maghiar, care concurează nu pentru Țara Mamă, ci pentru România.
Sus