Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Spooort! / Rio: Ungaria – România 8-1

Rio: Ungaria – România 8-1

Ungaria termină pe locul 12 iar România pe locul 47 în clasamentul pe națiuni. Ungaria 8 medalii de aur, România 1. Diferența este bătătoare la ochi, deși după prăbușirea gimnasticii feminine și a fotbalului se putea aștepta la rezultate mai puțin bune – fotbalul fiind inima sportului în România –, dar la așa ceva, nu.

Presa sportivă nu prea s-a ridicat la nivelul olimpiadei, oglindind evenimentele din Rio de parcă ar fi un eveniment rustic dintr-o comună de după deal, unde niște oameni se îmbracă în țoale sportive și fug un pic.

În timp ce lumea se aștepta la analize, la critici sănătoase – bazate pe statistici și observații din partea unor specialiști –, majoritatea portalurilor de sport au trecut cu privirea peste această olimpiadă, informând societatea despre Gigi Becali și despre gagici, gândindu-se probabil, că se poate și fără pâine, oferând doar circ.

Gesturi provocatoare...Ce face vedeta sub duș? E? Oare ce face?Știri despre Olimpiada de Vară din Rio de Janeiro, 2016. Uf, oare, oare știa Dănciulescu? Ce face vedeta sub duș?

Când se contura clar, că ceva se întâmplă în sportul românesc – ceva foarte grav –, în loc de analize au apărut comentarii infantile, nervoase, sugerând cititorilor că întotdeauna există un țap ispășitor, dar niciodată nu este de vină sistemul, care prin nefinanțarea sănătății și sportului condamnă cetățenii României la un sistem sanitar cu 35 000 de medici lipsă și un sistem sportiv în care tu trebuie să duci/plătești de toate, dacă vrei să faci sport de performanță.Aceste comentarii nu au avut puterea de a abate atenția de la catastrofa sportivă – o catastrofă care este nu numai gravă, dar și prevestitoarea unei decăderi generale (rezultatele sportive nu pot fi manipulate, deci reprezintă fidel starea de fapt) – astfel bravii jurnaliști au scos repede asul din mânecă: pericolul care pândește țara.

Au avut de ales, între cele două pericole iminente: cel ruseasc (vin rușii!), și cel unguresc (vin ungurii!).

Concertul lui Nagy Feró cu formația Beatrice la Zilele Maghiare din Cluj, a părut a fi ceva de scandal. Nagy Feró fiind un nonconformist vestit, spaima socialismului (prin cântecele muncitorești transformate în piese rock), spaima dictaturilor (piesa Urăsc tot secolul 20), s-a oferit singur pentru a se născoci ceva „șocant”.

Când Hitler și Stalin au apărut în clipul formației – ca exemple pentru care Beatrice „Urăște tot secolul 20” – jurnaliștii vigilenți, hopp, au sărit. Aveau de ales între pericolul maghiar și rus. Părțile antirusești ale piesei se ofereau – prin ilustrațiile din clip – a fi „propagandă pro-Putin”. Un steag rusesc tot apare undeva în clip... Apariția lui Hitler însă oferea ceva mai bun: ceva iredentist, revizionist. Asta da!

Hai să publicăm! Hai să băgăm între informațiile sportive, sugerând că datorită ungurilor avem toate problemele, inclusiv catastrofa de la olimpiadă.Știri despre Olimpiada de Vară din Rio de Janeiro, 2016.  Achtung: ungurii fură Transilvania!

Și totuși nu această manipulare – una dintre sutele care vizează menținerea neîncrederii reciproce româno-maghiare – au rămas în mintea oamenilor, ci fotografia cu Simona Pop, care a mulțumit în două limbi pentru susținerea sătmărenilor.Mulțumim acest mesaj de aur, Simona! Köszönjük Simona aranyos üzeneted!Sus