Miercuri, 12 Decembrie 2018
Miercuri, 12 Decembrie 2018


Spooort! / István Somodi și primul stadion din Cluj

István Somodi și primul stadion din Cluj

La începutul secolului XX, la Cluj exista o viață sportivă activă. Aici s-au antrenat medaliați olimpici și sportivi cu palmares internațional care au pus bazele vieții sportive nu doar din orașul comoară, ci și din întregul Ardeal.

Săritorul în înălțime Somodi István, care a reformat atletismul maghiar și care a elaborat tehnica de săritură care a precedat actuala tehnică flop, a fost unul dintre acești sportivi. De numele său se leagă și primul edificiu sportiv din Cluj, vechiul stadion, construit în anul 1911, pe locul actualei arene.

Puțini știu însă despre tribuna de lemn, care stă și azi intactă și se găsește la Câmpia Turzii. A fost mutat în 1959-1960, la prima reconstrucție a stadionului din Cluj.

În tribuna originală, de lemn, puteau ocupa loc 1.500 de spectatori, și în acea vreme era unul de talie europeană. Ca și o comparație actual edificiu (Cluj Arena) oferă spațiu pentru un public de 20 de ori mai numeros, adică pentru aproape 30 de mii de persoane.

În 1911 construcția primului complex sportiv a fost facilitată de mai mulți factori. Participarea săritorului în înălțime, Somodi István la Jocurile Olimpice din Londra din anul 1908 a fost considerat un succes major. Reprezentantul orașului nu s-a întors cu medalia de aur, dar a urcat pe podiumul olimpic după ce a sărit în noul său stil, cunoscut azi ca tehnica flop.

Succesul lui Somodi a fost sărbătorit de întregul oraș. Când a ajuns acasă, studenții și amatorii de sport l-au așteptat la gară și l-au însoțit până în centrul orașului. Viceprimarul l-a luat cu mașina de la gară și l-a adus în centru, unde clujenii l-au sărbătorit cu o masă festivă.

Acesta a fost momentul în care specialiștii și-au dat seama că avem un sportiv de importanță și nivel european, avem un atlet cotat la competițiile europene, însă nu avem un stadion demn de aceste competiții.Somodi István la Olimpiada de la Londra din 1908 (arhivă personală Killyéni András)

Soluția nu s-a lăsat îndelung așteptată. În 1911 s-au finalizat proiectele pe baza cărora s-a construit un complex sportiv considerat în acel moment foarte modern, unde se puteau antrena și puteau concura atleți, fotbaliști, tenismeni și gimnaști deopotrivă.

Arena s-a contruit pe baza proiectelor arhitectului Kovács Gyula. Sub tribună și-au găsit loc cabinele de duș cu apă caldă și rece. Fiecare club sportiv din oraș avea vestiarul propriu.                        Concurs la Kolozsvár (Cluj) - (arhivă personală Killyéni András)

Tot aici existau și 6 terenuri de tenis, care au fost desființate în cursul renovării finalizate în 2011. Din păcate s-a renunțat mult prea ușor, pentru că aici s-a jucat tenis încă din anii 1890.                                    Tribuna de lemn - (arhivă personală Killyéni András)

Din complex mai făcea parte și clădirea care adăpostea administrația edificiului. Proiectul a fost realizat de Kovács pe baza modelului clubului budapestan Ferencváros, construit și inaugurat tot în 1911, și considerat în acel moment a fi cel mai modern edificiu sportiv din Ungaria.

Inaugurarea tribunei și terenului de sport din Cluj a avut loc în 16-17 septembrie 1911, cu participarea celor mai buni atleți din Ungaria. După festivitate de inaugurare s-a organizat și un concurs național de atletism
și un meci de fotbal.

Timp de aproape 20 de ani, din anul 1920 și până în anul 1940 nu s-a mai făcut nicio investiție în terenul de sport, tribuna ajungînd într-o stare deplorabilă. Conform presei din anii 1940, sportivii se antrenau pe un teren unde se organizau și curse de cai, deci se impuneau niște măsuri urgente.

După Partajul de la Viena, Somodi István, președintele de atunci al Clubului Atletic din Cluj și-a folosit influența la Budapesta în vederea obținerii unor finanțări destinate reabilitării complexului sportiv din Cluj. Acest proces s-a structurat în mai multe etape.

În anul 1941 s-a decis prima reabilitare a terenului de fotbal pentru a facilita participarea Clubului Atletic din Cluj în prima ligă din Ungaria. S-au folosit 17 de mii de pătrate de gazon pentru a acoperi terenul de zgură, iar meciurile se disputau de multe ori sub privirile a peste 10 mii de spectatori, care stăteau în jurul terenului.

S-au mai făcut numeroase reparații și mici lucrări de renovare astfel încât în 1944 amatorii de sport din Cluj aveau din nou la dispoziție un complex sportiv, o tribună modernă, frumos reabilitată.

                   

Echipa clujeană a răsplătit această investiție prin rezultatele obținute în sezonul 1943-1944, în Campionatul Național de Fotbal din Ungaria clasându-se pe locul trei, respectiv jucând în finala Cupei Ungariei.

În prezent Clujul dispune de o arenă sportivă modernă, care corespunde standardelor europene. Însă numele lui Somodi István a fost uitat. Somodi s-a întors cu premii deosebite de la cele mai importante concursuri internaționale, a reformat tehnica săriturii în înălțime, a inițiat construcția, și mai târziu reabilitarea stadionului. A fost primul antrenor de atletism al României, îndrumând numeroși atleți spre titluri de campioni naționali.

Amintirea lui n-ar trebui să fie învăluită de negura uitării.


Sus