Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Spooort! / Liceele maghiare au propria lor olimpiadă sportivă

Liceele maghiare au propria lor olimpiadă sportivă

Autoorganizarea civică a maghiarilor din Transilvania atinge nivele tot mai înalte. La Cluj s-a desfășurat în aceste zile Prima Olimipiadă Sportivă a Liceelor Maghiare, un spectacol sportiv de anvergură, la care au participat 27 de școli din 11 județe – circa 500 de elevi maghiari. Tinerii și-au măsurat puterile în cinci sporturi diferite, printre altele atletică (aruncarea greutății, 800/1000 metri plat,ștafetă 400 metri, săritură în lungime), fotbal, handball, baschet și volei.Deschiderea oficială a Olimipiadei Sportive a Liceelor Maghiare avut loc în central Clujului, unde cei 500 de olimpici au fost primiți cu căldură de către viceprimarul Clujului Horváth Anna și alte personalități din viața civilă maghiară din Cluj.

Concursurile atletice s-au desfășurat în Parcul Babeș, meciurile de baschet fiind găzduite de Sala Sporturilor și Sala Polivalentă. Toate meciurile au avut o atmosferă extraordinară, deoarece spectatorii erau însăși olimpicii, care își așteptau rândul să intre pe teren.
                       
                                                                                 ***

–Pentru mine cei mai simpatici au fost elevii de la Gimnaziul Márton Áron din Miercurea Ciuc, Liceul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, Liceul Téglás Gábor din Deva respectiv Colegiul Bethlen Gábor din Aiud – spune Gellért Szabó din liceul Brassai Sámuel din Cluj, voluntar la această prima olimpiadă a liceelor maghaire.

– Care au fost cele mai spectaculoase partide?– Nici nu m-am gândit, că atletica poate fi așa interesantă. Eu numai la televizor am văzut până acum ramuri sportive ca aruncarea greutății, sau ștafetă de 400 metri. Pentru mine a fost o revelație adevărată. A fost un meci uriaș între Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureș și cei de la Apáczai Csere János din Cluj la baschet. Asta a fost finala la băieți, însă pentru mine adevărată înfruntare s-a consumat între băieții din Aiud și cei de la Gimnaziul Nagy Mózes din Târgu-Secuiesc. S-a terminat parcă cu 34-31... A fost un meci extraordinar.

– Cum s-au simțit tinerii olimpici la Cluj?

– Clujul fiind foarte colorat și modern, liceenii s-au simțt bine. Au avut posibilitatea să vadă atracțiile Clujului. Ceea ce m-a îngrijorat un pic, au fost accidentele sportive pe parcursul meciurilor. La televizor se văd altcumva aceste lucruri.... Sper că toată lumea și-a refăcut energiile și nu au intrat în panică la sosirea medicilor. Eu cred că aceste accidentări au fost mai ales din cauza extra-entuziasmul liceenilor. Se poate înțelege acest extra-entuziasm, deoarece în rândul spectatorilor stăteau mai ales olimpicii adversari, băieți și fete...– Ce are de lucru un voluntar în acest caz? Dacă știu bine tu participi ca voluntar la majoritatea festivalurilor din Cluj.

– Da, de 4 ani sunt voluntar la evenimentele culturale, distractive si sportive din Cluj. Zilele Culturale Maghiare, Domino, adunări de semnături.... Ce are de făcut voluntarul? Să fiu sincer: tot ce nu se observă când... este făcut. Adică ceea ce facem noi este indispensabil, însă când este făcut, toată lumea crede că s-a realizat așa, de la sine, c-a picat din cer. Am asigurat apa la toate terenurile unde s-au jucat meciurile.Noi am asigurat, ca toți olimpicii să ajungă în sala de masă și desigur, cea mai murdară dar totodată „necesară muncă”, curățenia...
– Ce spui de încurajările primite de la mari sportivi maghiari din România, cum ar fi antrenorul Nadiei Comăneci: Károlyi Béla sau fotbaliștii Selymes Tibor, Hadnagy Attila, etc.

– A fost o ideea bună. Eu nu prea am auzit despre ei, dar a fost un prilej pentru mine să mă informez mai mult despre sportivii maghiari din România.

                                                               
 
                                                                               ***

Prima Olimpiadă Sportivă a Liceelor Maghiare din România au avut un succes enorm. Tinerii s-au înfruntat, au făcut galerie și – poate partea cea mai importantă – au făcut cunoștință cu alți tineri maghiari din România.

Jos pălăria în fața acelora care au inițiat și au realizat această olimpiadă sportivă maghiară la Cluj.


Sus