Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Spooort! / Maghiarii își orientează tinerii spre sport – rezultatele încep să apară.

Maghiarii își orientează tinerii spre sport – rezultatele încep să apară.

După aurul de la olimpiada de iarnă de la Pyeongchang, iată că maghiarii se văd iarăși pe podium la Campionatul Mondial de Atletism din Birmingham, obținând prima medalie de aur a lor la un astfel de eveniment sportiv major.


Márton Anita are 29 de ani, și este numită domnișoara Hercule, participând în viața ei la trei categorii ”grele”: aruncarea discului, haltere și aruncarea greutății.

                                                                    ***
Guvernul maghiar este criticat des de opozanții săi, că investește prea mult în sport, și că aceste sume ar trebui investite în alte domenii.

Cea mai criticată investiție pe această linie a guvernului maghiar este sistemul de academii sportive din Ținutul Secuiesc: Academia de Box, Academia de Hochei și Academia de Fotbal. Mulți oameni din Ungaria sunt de părere, că aceste investiții ar trebui să fie făcute nu de guvernul maghiar, ci cel român.


Această academie din urmă a fost descoperită nu de mult de către www.gsp.ro, care notează că puțină lume știe că din banii Ungariei la Miercurea Ciuc s-a dezvoltat o academie de fotbal, în care s-au investit în jur de 9 milioane de euro, iar facilitățile sunt printre cele mai moderne din România. Astfel, după Ovidiu (Viitorul) și București (FCSB), a răsărit o a 3-a academie ultradotată.


Site-ul îl citează pe președintele academiei, Szondy Zoltán:

“Mulțumită fondurilor primite din Ungaria am făcut o academie de fotbal, care acoperă zona Harghita-Covasna, dar mai avem subcentre și la Mureș și în alte locuri. Avem cam 10 subcentre. Se formează copii între 5 și 14 ani. Cei mai buni ajung la noi în academie".

    

Legat de rezultatele academiei Szondy a adăugat:

“Proiectul Academiei de la FK Csikszereda este finanțat de Guvernul din Ungaria, însă echipa trăiește pe banii primăriei din Miercurea Ciuc. Clubul s-a dezvoltat mult în ultima vreme și a ajuns să dea 15 jucători la naționalele României și Ungariei.” 

                                                                    ***
Întrebat despre academie, Gică Hagi a declarat: ”Toată stima pentru unguri, care sprijină sportul la un nivel european.”

Sus