Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Spooort! / Sportivi maghiari care au luptat pentru gloria României – a fost odată o echipă de polo pe apă

Sportivi maghiari care au luptat pentru gloria României  a fost odată o echipă de polo pe apă

S-a întâmplat în 1952. Echipa națională a României a fost nominalizată pentru Jocurile Olimpice de vară. A fost posibil, deoarece în Cluj, Târgu Mureș, Timișoara și București au funcționat centre renumite de înot și polo pe apă, cu echipe de primă clasă. De exemplu, echipa ILSA din Timișoara a fost campion național multiplu.

În cadrul Jocurilor Olimpice a pierdut primul meci împotriva Germaniei de Vest la 8-4. În echipa națională a jucat Norman Zoltán, Kelemen Attila, Jordáki Béla (în multe locuri apare cu numele Adalbert Iordache), Török Gábor, Hoszpodár Zoltán, Octavian Iosim și Simon Ferenc. 


The National team of Romania that took part at the 1952 Helsinki Olympic Games for the first time in its history: Sarkady, Török Gábor, Norman Zoltán, Kelemen Attila, Simon Ferenc, Jordaki, Zoltán Hoszpodár.


Cel de-al doilea meci împotriva Statelor Unite l-a pierdut cu un scor de 6-3 și s-a descalificat în etapa pe grupă. Probabil nimeni nu a fost surprins. Unii au considerat că a câștigat experiență. Iar statisticile oficiale au transformat toate în cifre: s-a clasat pe locul al XVI-lea (potrivit altor surse al XVII-lea), în echipa națională. O viziune pesimistă: două înfrângeri în grup.

Această fotografie reprezentând echipa națională a fost realizată cu ocazia meciului împotriva americanilor. Din stânga primul este Sarkadi Árpád. Sportivul clujean, debutant la al doilea meci este o figură iconică în viața sportivă locală, multiplu campion național la înot și polo pe apă. 

A avut elevi ca Rusu Claudiu, participant la trei Jocuri Olimpice, sau Gyárfás Csongor, câștigătorul Campionatul Mondial Universitar. 

Török Gábor a fost jucătorul și antrenorul atât echipei naționale, cât și legendarei echipe din Timișoara. Norman Zoltán, unul dintre cel mai buni portari, membru al echipei de aur din Timișoara, a lucrat timp de zeci de ani ca antrenor în orașul său natal. Medicul dr. Kelemen Attila este o figură proeminentă în înotul și poloul pe apă din Târgu Mureș. Multiplu campion național, maestru emerit al sportului, deținătorul recordului la 400 de metri înot de sprint timp de cincisprezece ani. Simon Ferenc a fost, de asemenea, un reprezentant echitabil al școlii târgumureșene, participând cu echipa de polo la trei Olimpiade. 

Multiplu campion național la inot, maestru emerit al sportului. Jordáki Béla deopotrivă, a dobândit merite incontestabile în viață de înot clujeană ca organizator al evenimentelor sportive, antrenor și sportiv, căriua i de datorează bazinul (fosta baie evreiască) de pe strada Timár (azi Andrei Șaguna). Zoltán Hoszpodár a venit de la Arad la echipa ILSA din Timișoara, a fost, de asemenea, selecționat de 36 de ori în echipa națională.

Pe lângă ei, echipa națională ar fi putut avea numeroși membrii remarcabili. Unii așteptau invitația, dar în ultimul moment conducerea partidului, pe motiv de fiabilitate, nu i-a mai eliberat pașaportul necesar pentru călătorie. Nagy Pocó Gábor, căpitanul Steaua și mai târziu a echipei naționale, a povestit cu zeci de ani mai târziu despre evenimente premergătoare Jocurilor Olimpice. 

El a fost unul despre care ar fi șoptit cadrelor că este fiabil, drept urmare, nu a fost în măsură să călătorească la Helsinki. Alături de el au rămas acasă doi jucători și antrenorul. 

Deși echipa a fost foarte puternică în formația originală, fapt care, din păcate, nu interesa conducerea partidului.
Sus