Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Spooort! / Csinta Samu: Al cincilea aparat – Szabó Kati: viețile mele

Csinta Samu: Al cincilea aparat  Szabó Kati: viețile mele

„După aproape un sfert de oră s-au reaprins luminile, iar ea s-a îndreptat cu o ținută perfectă către suprafața de concurs. A răsunat muzica lui Gershwin, aleasă de Valer Puia, publicul era imediat de partea ei. Sărbătorea regina zilei, a olimpiadei, care a câștigat trei medalii de aur într-o singură după-amiază.”

Szabó Kati este una dintre cele cinci reprezentante ale lumii gimnasticii care au obținut câte patru medalii de aur la aceeași ediție a olimpiadei. O țară întreagă i-a ținut pumnii în fața televizoarelor, iar mândria celor din regiunea Trei Scaune a fost și mai mare. Numai că n-a prea cunoscut-o pe fata care se scălda în lumina reflectoarelor, dar care a fost supusă unor încercări grele, câteodată umilinței, iar mai tîrziu viața personală i-a fost marcată de mai multe tragedii. 

           

Acest roman biografic vrea să cutreiere cotiturile unei jumătăți de secol, și contează deopotrivă pe interesul cititorilor maghiari și români.

Kati a dobândit glorie sportivă României, dar fiind maghiară, și o altă nație s-a bucurat de succesele ei de la Zagon până la Los Angeles. Cu această carte vrem să conștientizăm și faptul că România ultimului secol ar fi mult mai săracă fără aportul performanțelor maghiarilor.


Sus