Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Spooort! / Bădeu Laura: Aterizare pe primul loc – a doua mândrie a Tamarei Kiss este Cupa României

Bădeu Laura: Aterizare pe primul loc – a doua mândrie a Tamarei Kiss este Cupa României

”Tata, asta și eu pot să fac!”- spusese acum 13 ani Kiss Tamara din Cristuru Secuiesc, când avea doar patru ani, și care de atunci este pasionată de acest sport neobișnuit.

Primul ei concurs a fost la Bacău, unde fata de doar patru ani a obținut locul I la acest concurs național în categoria copiilor. De atunci a călătorit în 11 țări, a obținut 10 titluri de campion național, a câștigat nenumărate campionate în țară, multe premii la Cupa Mondială și medalia de bronz pe nivel mondial.

Pentru Tamara sosirea primăverii înseamnă începerea sezonului. La concursuri este acompaniată de tatăl său, care de asemenea este pasionat de acest sport.

        

”Tehnica nu-i totul.”- cu toate că vorbim despre un sport tehnic, nu ajunge să lansezi perfect modelul, ai nevoie în același timp și de noroc ca modelul să rămână în termică. Aeromodelul trebuie ciclat cu ajutorul unui sandou de 50 de metri, apoi trebuie așteptat curentul potrivit și atunci lansat să zboare. 

Scopul este ca aeromodelul să rămână în aer pentru o perioadă de timp prestabilită.

”Câteodată soarele încă n-a răsărit, dar noi suntem deja la locul competiției. În aceste cazuri între două starturi este nevoie să ne odihnim în autoturisme. Aceste concursuri sunt organizate pe un câmp imens, departe de stâlpile de înaltă tensiune, case sau alte clădiri.

S-a întâmplat de mai multe ori, că ore în șir au căutat aeromodelul pierdut, sau au parcurs kilometri până când au găsit locul aterizării.


Tamara a povestit, cum a ajuns acasă acasă aeromodelul pierdut în Polonia, pe care l-au căutat o lună și jumătate: ”Am participat la Cupa Mondială, la sfârșitul lui august 2016. La ultimul start a fost vânt puternic, am reușit zborul maxim, dar aeromodelul a aterizat într-un lan de porumb uriaș. După două zile de căutări am renunțat. Peste o lună organizatorii au postat pe Facebook o fotografie, că au găsit aeromodelul Tamarei.”

Nenumărate povestiri interesante se ascund în spatele călătoriilor. Pe Peninsula Crimeea au călătorit mai mult de 1000 kilometri fără să cunoască pe cineva, nu vorbeau limba localnicilor și nu cunoșteau nici locul. Până la urmă, în mijlocul unui câmp imens au zărit un indicator FAI și acolo au poposit. Au nimerit exact locul concursului. A doua zi au sosit organizatorii și au început să monteze un cort uriaș, la care Tamara cu tatăl ei au fost de mare ajutor. ”Din acel moment ne-au acceptat și am devenit prieteni.”-povestea Tamara.

”Cu cât am participat la mai multe cupe, cu atât am cunoscut mai mulți oameni.” În anul 2010 a picat în lumea concursurilor internaționale, prin intermediul cărora a făcut cunoștință cu o mulțime de oameni. Primul concurs internațional a fost în Croația, unde a obținut locul III, și acesta a pornit șirul cupelor mondiale.         

          

2014 a fost un an important pentru Tamara, fiindcă atunci a avut loc Campionatul Mondial pentru Juniori, care se organizează din doi în doi ani. Au participat echipe din multe țări, iar la finalul concursului echipa României a obținut onorabilul loc III. Aceasta a fost prima ocazie când România a urcat pe podium. ”De acest rezultat sunt cea mai mândră!”

A doua mândrie a Tamarei este Cupa României, care, conform regulamentului „migrează” la concurentul cu cele mai multe puncte adunate în decursul unui an. Prețioasa cupă nu a acumulat mulți kilometri în ultima vreme, de cinci ani stă mândră pe raftul din vitrina Tamarei. „De cinci ani o am la mine, și cât timp concurez la juniori, nici nu o voi da nimănui!”


Rezultatele anuale sunt totalizate și la nivel mondial. Tamara excelează nu doar în țară, ci și la concursurile mondiale. Ea e prima concurentă din România, care a reușit să urce pe o treaptă a podiumului mondial. Preferatele ei sunt concursurile internaționale, abia așteaptă să se reîntâlnească cu vechii prieteni din alte țări. „Suntem o mare familie, am crescut printre ei.”

„Nu contează de unde vii, ești prieten, scopul e comun. Aici ești doar adversar, nicioadată inamic” – spune Tamara, după ce adeseori se așează la linia de start tocmai cu cei care îi sunt cei mai dragi prieteni.

Sus