Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Spooort! / Noua mentalitate sportivă din Ungaria prinde rădăcini și la secui

Noua mentalitate sportivă din Ungaria prinde rădăcini și la secui

Sfântu Gheorghe se ridică încetul cu încetul la nivelul micilor orașe europene moderne la cel puțin două categorii: cea culturală și cea sportivă. Până ce relansarea culturală a orașului avea nevoie mai ales de un management de tip occidental (vezi posibilitățile câștigării fondurilor nerambursabile internaționale disponibile pentru orice comunitate educată), ridicarea sportului la rang superior necesita ceva mai mult.

Până ce relansarea culturală a orașului avea nevoie mai ales de un management de tip occidental (vezi posibilitățile câștigării fondurilor nerambursabile internaționale disponibile pentru orice comunitate educată), ridicarea sportului la rang superior necesita ceva mai mult. Pentru a schimba nivelul sportiv al unei regiuni este nevoie de conceperea sportului ca și o investiție complexă: speranța de profit pe termen lung și dirijarea discretă a tineretului spre sport.                                                            Foto: Kovács Zsolt

Construirea Arenei Sepsi (cu 3000 de locuri) cu ajutorul statului român (80 la sută) este o realizare serioasă, însă saltul calitativ în această tematică a sportului este schimbarea de mentalitate în domeniu.


Pe lângă această arenă se vor clădi încă două centre sportive uriașe pentru tineret. Da, pentru tineret, deoarece mentalitatea sportivă modernă concepe sportul ca un mod de viață, care prezintă acele situații bucurătoare și dătătoare de speranțe, pe care le numim situații win-win, adică „toată lumea câștigă”.Aceste două complexe destinate tineretului se vor clădi din banii guvernului Ungariei – Ungaria, o țară în care academiile sportive și investițiile sportive (stadioane) sunt în vogă. În conceptul maghiar, investițiile în sport trebuie făcute pe termen lung, sprijinind tineretul, și trebuie asumată răspunderea că în viitorul apropiat nu vor ieși nici bani, nici imagini spectaculoase din „afacere”.

Interesant cum se dezvoltă sportul în această regiune și cum se concepe viitorul. Conform Academiei Secuiești de Hochei, trebuie oprită „emigrarea” hocheiștilor secui spre echipele din Ungaria. Prin această viziune se sprijină ideea „carierei natale”, adică promovarea unui viitor sportiv nu în străinătate, ci pe meleaguruile natale.Intrarea intreprinzătorilor secui în afacerea sportivă (vezi echipa de fotbal a firmei Diószegi) respectiv profitarea din poziția etno-geografică (zona este ideală pentru investitorii din Ungaria, în aceeași timp o zonă de „orgoliu” pentru statul român), aleșii regiunii pot călări doi cai deodată: și bani de la București și bani de la Budapesta. Esența însă este formulată de președintele Academiei Secuiești de Hochei, Nagy Attila, care declara presei: „Cel mai important lucru este ca adolescenții și copii să facă sport. Nu contează ce: hochei, baschet, fotbal... important e să se miște mult mai mult”.

                                                                         ***

Cei care cunosc psihologia maselor știu, că o astfel de mentalitate sănătoasă poate valora mult mai mult decât o polică sportivă sterilă, pompoasă, bazată pe profit rapid. Acum o săptămână, la Budapesta, Gică Hagi a făcut observații interesante legate de viitorul sportului în România și Ungaria, notând că investițiile maghiare chiar și în fotbal sunt mai pragmatice decât cele din România.

Participând cu Détári Lajos la Cupa Danone (cunoscută ca și „Cupa Academiilor de Tineret”) a notat: „Victoria sau înfrângerea ține o zi, cu bucuriile respectiv dezamăgirile lor. Perseverența și strategiile sunt mult mai importante. Și sportul înseamnă muncă, deci trebuie administrat, organizat”.

Iată deci: noua mentalitate sportivă din Ungaria prinde rădăcini și la secui.

Gratulálunk Sepsiszentgyörgy! Felicitări pentru această schimbare de mentalitate!
Sus