Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Reflektor / Placă memorială pentru ”camioanele marii unirii” la Budapesta

Placă memorială pentru ”camioanele marii unirii” la Budapesta

O plăcuță memorială dedicată generalului american Harry Hill Bandholtz, care a împiedicat în 1919 transportul în România a comorilor aflate la Muzeul Național al Ungariei, a fost dezvelită în Budapesta.În calitate de comandant al misiunii americane, Harry Hill Bandholtz și-a îndeplinit, în mod excepțional atribuțiile în Budapesta, într-o perioadă grea, a remarcat, în discursul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Ungaria.

David B. Cornstein a adăugat: istoria însă nu este doar ca să ne amintim, ci să și învățăm din ea. Primul Război Mondial a fost urmat de a doua conflagrație, apoi de domnia comunismului în partea estică a Europei, până la căderea Zidului Berlinului, în urmă cu 30 de ani. La puțin timp după aceea Ungaria a aderat la NATO, unde acum maghiari, germani, români și americani lucrează împreună, ca
aliați, a spus David B. Cornstein.

Orsolya Pacsay-Tomassich, secretar de stat în Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior a aminti că există deja o statuie a lui Harry Hill Bandholtz în Piața Libertății din Budapesta. Cu ocazia centenarului acțiunilor eroice ale generalui este important de subliniat că generalul este trecut în filele istoriei maghiare, a remarcat oficialul guvernamental.

”I simply carried out the instructions of my government, as I understood them, as an officer and a gentleman of the United States Army.


Relația dintre Ungaria și SUA nu a fost niciodată atât de bună, de la schimbarea de regim, cum este acum, de la depunerea jurământului de către președintele Donald Trump, a subliniat Orsolya Pacsay-Tomassich, adăugând: “inamicii noștri de acum o sută de ani s-au transformat în aliați, cu care lucrăm împreună pentru a construi o Europă Centrală puternică”.

Benedek Varga, directorul general al MNM a amintit: pe 5 octombrie 1919, Muzeul Național al Ungariei a traversat cele mai periculoase momente ale sale, deoarece în fața clădirii au apărut camioanele armatei române, pentru a transporta o mare parte a colecției.

Cu sprijinul său, însă, Harry Hill Bandholtz a salvat muzeul, unde amintirea sa va fi păstrată pentru totdeauna, a spus Varga.

Suvenirurile care se leagă de figura generalului Bandholtz vor fi expuse, până duminică, în rotonda Muzeului Național.

Sus