Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Reflektor / Anduranța conviețuirii – Români, haideți cu noi în drumeții!

Anduranța conviețuirii  Români, haideți cu noi în drumeții!

Ideea ingenioasă a Asociației Carpatine Ardelene (Erdélyi Kárpát Egyesület-EKE) de a invita și societatea română să se implice în fenomenul la modă printre maghiari,”Anduranță – drumeții tematice,” înseamnă un succes incontestabil în încercările de a apropia cele două etnii.

                                                                
                                                        Fotó: Berecz Csaba 

Participarea românilor la aceste drumeții tematice înseamnă nu doar socializare, ci și o adevărată școală a culturii maghiare ardelene, aceste drumeții fiind organizate pe urmele unor figuri cultural-istorice maghiare. Astfel de excursii cuprind vizite la cetăți medievale, clădiri și ruine care amintesc de prezența acestor figuri istorice.


O astfel de drumeție cronometrată (cu aspecte sportive) este cea dedicată lui Kós Károly. Participanții pornesc din Cluj și urmăresc traseul pitoresc până la Stana, descoperind împreună peisajele care i-au format personalitatea creatoare și în care Kós Károly s-a simțit într-adevăr acasă.
   
                                                                 
                                                                Foto: Kiss Olivér

Un success deosebit reprezintă și memorialul de drumeție Jókai, între Cluj și Rimetea. Scriitorul Jókai Mór a călătorit mult fiind un entuziast admirator al naturii, a fost susținător și membru onorific al Societății Carpatine Ardelene, înființată în 1891. Experiențele dobândite în călătoriile sale se oglindesc în romanele lui, dar și în articolele sale publicate în presa vremii. 

                                                                        
                                                                     Foto: Kiss Olivér

Drumeția tematică urmărește traseul său de documentare pentru scrierea romanului său intitulat „Egy az Isten” (Un singur Dumnezeu), a cărui acțiune este plasată în perioada Revoluției din 1848.
 
                                                            
                                                                  Fotó: Berecz Csaba 

Sumedenia de drumeții cronometrate și de anduranță (rezistență la mersul pe jos pe distanțe mari) sunt adesea colorate cu excursii pe biciclete, cea mai populară fiind dedicată lui Bánffy Miklós și Vasvári Pál.
                     

Aceste drumeții tematice organizate de EKE au un rol educativ bine conturat. Participanții se pregătesc pentru tură, citind scurte materiale despre cele ce pot fi văzute pe parcursul drumețiilor.Sus