Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Reflektor / Elevi maghiari și români chemați să elaboreze ”trecuturi alternative” – Concursul Problema Solvenda Romania

Elevi maghiari și români chemați să elaboreze ”trecuturi alternative” – Concursul Problema Solvenda Romania


La Cluj, în perioada ianuarie – aprilie 2019, Mathias Corvinus Collegium și CaseSolvers organizează concursul pe teme istorice cu denumirea de Problema Solvenda România, ediția a treia. De precizat că perioada de înscrieri are loc până pe 24 februarie 2019 și se face pe pagina oficială a concursului, problemasolvenda.com , iar finala are loc pe 6 aprilie. 

Elevii, înscriși la concurs, sunt împărțiți în echipe formate din trei membri și au ca temă realizarea unui studiu despre o situație istorică importantă. Studiile de caz ale elevilor vor fi evaluate de un juriu care este compus din conducătorii unor întreprinderi, istorici și profesori renumiți. 

     

Manifestarea are ca scop analiza, dar și regândirea trecutului istoric, mergând chiar pînă la elaborarea unui trecut alternativ. În acest mod, istoria nu mai este o materie plictisitoare de tocit, ci elevii care concurează pot trăi în mod efectiv pagini de istorie, adică devin personaje istorice și regîndesc și chiar schimbă trecutul prin metode analitice și strategice. Organizatorii au stabilit trei etape ale concursului:

,,Prima etapă constă în pregătirea online a concurenților. Aceștia vor avea ocazia să însușească informațiile necesare pentru a putea rezolva un studiu de caz pentru o situație istorică din clipurile și prezentările de pe pagina oficială Problema Solvenda România.

A doua etapă este preselecția online: echipele vor avea de rezolvat teste bazate pe prezentările și materialele de training deja întâlnite în etapa anterioară, iar cele mai bune 9 echipe vor ajunge în semifinală.


                                                     Likker Zsuzsa, Géczi Renáta

În semifinală echipele vor avea de rezolvat un studiu de caz bazat pe o întâmplare istorică, având ocazia să folosească informațiile însușite în etapele anterioare. Pentru rezolvarea acestui caz, vor avea la dispoziție 72 de ore, la sfârșitul cărora vor avea de prezentat rezultatul. Studiile de caz prelucrate de către echipele concurente vor fi prezentate în același timp în trei săli diferite cu câte trei echipe concurente. În prima sală vor prezenta trei echipe române, în a doua si a treia sală vor fi cate trei echipe maghiare. 

În cadrul semifinalei, se va afla care sunt cele trei echipe care vor ajunge în finală, pentru a-și prezenta rezolvările în fața unui juriu profesional. Finală va avea loc în aceeași zi ca și semifinala, respectiv pe 6 aprilie 2019, la Cluj” – spuneau organizatorii la TVR Cluj.

Concurenții pot solicita informații:
- pe email ( problema.solvenda.romania@gmail.com );
- pagina web ( http://problemasolvenda.com/ro );
- facebook ( https://www.facebook.com/pg/Problema-Solvenda-Rom%C3%A2nia-925731327521090/about/?ref=page_internal ) .

Sus