Marţi, 23 Aprilie 2019
Marţi, 23 Aprilie 2019


Reflektor / Mátyás király/Matei Corvin „patinează”. De ce ne deranjează?

Noi, în cărțile de istorie, am citit că a fost maghiar, Mátyás király, și a fost cel mai mare rege al Ungariei. Voi îi spuneți Matei/Matia Corvin, românul de pe tronul Ungariei. Am folosit dinadins sintagma „noi” și „voi”, pentru a ilustra cele două unghiuri din care este privită perspectiva amplasării unui patinoar în jurul statuii ecvestre a lui Mátyás király/Matei/Matia Corvin. 

Dar și pentru a accentua puțin istoriografia – din păcate – diferită pe care am învățat-o noi, românii și maghiarii din Transilvania, și care are efecte adânci în subconștientul nostru, dar și, într-un fel bizar, asupra felului cum ne raportăm la acest magnific monument din Piața Libertății (acum Unirii) din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg.


Activistul civic Szakáts István îl vede deja pe Mátyás király făcând un spectaculos dublu tulup. Dar nu la Combinatul Siderurgic Hunedoara...

Deși ideea Târgului de Crăciun și a patinoarului în jurul statuii ecvestre a existat de ceva vreme, mai mult, acum câteva luni a fost votată hotărârea în Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, consilierii locali ai UDMR s-au revoltat abia acum, când se construiește edificiul temporar: acesta va fi deschis anul acesta în 24 noiembrie 2017 și se va închide în 1 ianuarie 2018. Ei au reproșat administrației locale că înainte de implementare nu s-a consultat cu ei, astfel comunitatea maghiară a fost luată prin surprindere. 

Înapoi la Imperiul Austro-ungar...


Aici revin la sintagma „noi”. Maghiarii îl consideră un rege foarte important, îl asumă, îl iubesc, Mátyás király apare de foarte multe ori în literatura maghiară: povești, poezii, legende etc. Cred, de asemenea, că maghiarii au și o apetență  mai accentuată față de protejarea monumentelor istorice. Sigur, nu pot cita studii, cercetări în acest sens, este doar o impresie personală. 

Patrimoniul construit al Clujului are un farmec pentru noi, maghiarii din orașul comoară (kincses város), mai mult, simțim o responsabilitate mai profundă pentru protejarea și conservarea  acestuia. Cumva, aceste monumente istorice ne fac să fim puțin nostalgici față de vremurile apuse ale Imperiului Austro-ungar, când ele au fost edificate.

                         În orașul Glasgow se poate. Monumentul e protejat

Și activistul civil Szakáts István are dreptate:

"Cultural, statuia e principala referință și reprezentare în spațiul fizic Transilvan a acelui personaj din cultura maghiară despre care copiii maghiari învață zeci de povești la școală, care se evocă în sute de poezii și chiar și opere rock. Mátyás Király e un fel de supererou al maghiarilor."

L-ați vrut topit pe al nostru Mátyás...! :-)

Este, desigur, și un sâmbure de neîncredere, acest flagel care macină profund relațiile interetnice din Transilvania. Desigur, este și o neîncredere datorită faptului că românii din Cluj parcă nu simt că statuia ecvestră al lui Mátyás király/Matei/Matia Corvin le aparține și, din această cauză, nici nu vor avea grijă de ea. Să nu uităm că la un moment dat un primar de foarte tristă amintire, având acceptul și susținerea comunității românești care l-a votat de mai multe ori, a vrut, nici mai mult, nici mai puțin, decât să topească statuia la Combinatul Siderurgic din Hunedoara…!

Renovarea ei s-a făcut la insistențele comunității maghiare din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg și, deși cei 900 de mii de euro necesari renovării au fost împărțiți frățește de guvernul României și cel al Ungariei, aproape toți care s-au ocupat de proiect (viceprimar László Attila, restaurator Kolozsi Tibor, specialiști maghiari de la firma Concefa și Utilitas etc.) au fost maghiari. 

Sculptorul, Fadrusz János a fost maghiar, inaugurarea din anul 1905 a avut loc în timpul Imperiului Austro-Ungar. Sigur, sunt conștient, aceste sunt argumente sentimentale, nicidecum raționale, empirice, dar cumva ne conferă prioritate în apărarea acestui monument superb, care, fără doar și poate, este simbolul cel mai proeminent al Orașului Comoară. Pe de altă parte, este și listată în patrimoniul UNESCO.

Și la Köln se poate. Statuia este, și în acest caz, protejată. Sau sunt oamenii mai civilizați?

Avem, deci, acest sâmbure de neîncredere că administrația locală, mai precis firma care se ocupă de Târgul de Crăciun, de amplasarea și funcționarea patinoarului din jurul statuii ecvestre a lui Mátyás király/Matei/Matia Corvin. Poate nu este totul nefondat: monumentul a fost de mai multe ori vandalizat (autori necunoscuți au aruncat, de exemplu, cu vopsea maro, lăsând impresia că calul ar fi avut diaree…) recent pintenul lui Szapolyai István a fost pur și simplu rupt. Monumentul nu este păzit, nu este îngrădit, astfel copii și adulți de cațără pe soclu. Dacă administrația locală nu are grijă și nu protejează acest monument aflat în patrimoniul UNESCO, atunci ce încredere să avem într-o firmă privată, care aleargă după profit?

Personal am văzut târguri de Crăciun în străinătate și nu sunt deloc revoltat de faptul că se construiește un patinoar în jurul statuii ecvestre a lui Mátyás király/Matei/Matia Corvin. DACĂ este protejat, dacă firma se asigură că cei prezenți nu se vor urca cu patinele pe soclu, atunci are dreptate primăria când scrie:

"Conceptul pune în valoare ansamblul statuar Matei Corvin, iar faptul că monumentul se află în centrul patinoarului oferă o protecție suplimentară acestuia și îl aduce în mijlocul clujenilor. Suntem convinși că noua amenajare a Târgului de Crăciun va aduce bucurie clujenilor și tuturor celor care ne vizitează orașul pe timpul desfășurării acestuia."

                        La vestici se poate. Oare și la noi?

Am scris de multe ori pe blogul meu personal și în cotidianul regional de limbă maghiară Szabadság despre festivalurile de bere, despre concertele de muzică ușoară și de manele care s-au desfășurat de-a lungul anilor în Piața Libertății (azi Unirii) din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. Acestea sunt, într-adevăr, de nedorit aici, dar un târg de Crăciun și un patinoar sunt OK. DACĂ statuia este protejată ca în Occident. Numai că primăria nu a comunicat cum trebuie (too little, too late, adică puțin și târziu) ce intenții are. Dar și consilierii UDMR puteau să fie pe fază…!

Și , oricum, poate Mátyás király/Matei/Matia Corvin vrea să de dea cu patinele… Ce n-a văzut el și calul lui de-a lungul (și latul) istoriei… :)

 


Sus