Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Reflektor / Amintiri - ungurii din Craiova

Amintiri - ungurii din Craiova

M-am gândit să scriu o poveste din copil[ria mea și despre unguri. Mi-au petrecut copilăria în Craiova (Capitala Olteniei) în Mahalaua Bătrânilor, zonă pomenită în piesa de teatru Gaițele a lui Alexandru Kirițescu. Era chiar o zonă de poveste sau elitist vorbind... multiculturală unde ne jucam împreună copii români, unguri, evrei, nemți, polonezi, greci.

    

Copiii vorbeau românește la joacă, iar limba maternă o vorbeau doar în casă cu părinții. Ei bine atât pe scara de bloc unde stateau parinții mei, cât și pe scara de bloc unde locuiau bunicii era câte o familie maghiară care avea câte o fată cu care m-am împrietenit, iar fiecare dintre aceste fete au luat imediat după ce au absolvit liceul examenul de admitere la Facultatea de Medicină din Craiova (pe atunci era o concurență cruntă cu peste zece candidați pe loc).

Le vizitam și acasă pe prietenele mele și chiar îmi devenise familiar sunetul limbii maghiare înainte de a merge la școală. În mintea de copil.. scornisem o poveste că fiecare scară de bloc din Craiova are familia ei de unguri. Tatăl meu a făcut studii medii în Miercurea Ciuc și chiar a lucrat o perioada în Târgu Mureș așa că mă învățase și câteva cuvinte ungurești. Bunicul meu care știa bine germană din liceu mă învățase câteva cuvinte în limba germană.

Bineînțeles că pe la patru ani mai încurcam cum s-ar spune limbile și cuvintele spre amuzamentul familiei.
Sus