Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Reflektor / Toți maghiarii din lume sunt membrii ai unei singure națiuni

Toți maghiarii din lume sunt membrii ai unei singure națiuni

Proiectul politic al Fidesz-ului de a concepe toți maghiarii din lume ca membrii ai unei singure națiuni ajută în continuare comunitățile ungurești de peste hotarele Ungariei actuale în a-și clădi propria societate – o societate maghiară care ține legăturile strânse cu Țara Mamă, unde problemele lor sunt înțelese și rezolvate pe cât se poate.

Cea mai mare parte a maghiarilor din România devenind și cetățeni ai Ungariei, comunitățile maghiare se integrează tot mai mult în circuitul cultural și financiar din Ungaria, primind sprijin puternic din partea guvernului maghiar.Actualmente nu prea există vreo organizație civilă sau religioasă maghiară din România, care nu ar beneficia de ajutorul Țării Mame. Proiecte pentru tinerii intreprinzători, pentru asociațiile familiale sau pentru construirea centrelor școlare cu internat, pentru școlile ceangăilor – sunt proiecte fără de care maghiarii din România nu ar putea să se dezvolte.

Legăturile dintre maghiarii de pretutindeni au devenit așa de strânse și viabile, că președintele Ungariei participă la evenimentele culturale maghiare din Transilvania de parcă ar fi undeva în județele Baranya, Békés sau Csongrád.Vineri de exemplu președintele Ungariei, Ader János a participat la concertul de gală al celei mai titrate filaromonici de copii din Europa, cea de la Vlăhița, o comună situată între Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc.

Președintele a sosit în comună cu soția, comportându-se așa, cum se cuvine să se comporte un președinte: cu umilință față de ai săi, și cu un real interes pentru viața acestora.Concertul Filarmonicii de Copii din Vlăhița a fost – așa cum s-a obișnuit toată Europa – de o calitate excepțională.

Excepțională – ca și atitudinea președintelui Ungariei, care s-a simțit ca și acasă printre ai săi, într-o casă de cultură simplă, plină de viață și credință în viitor pe meleagurile natale.
Sus