Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Reflektor / Maghiarii din Sălaj (Szilágyság) – inovativi, pragmatici, cu mulți copii

Maghiarii din Sălaj (Szilágyság) – inovativi, pragmatici, cu mulți copii

În aceste zile presa maghiară din România perindă localitățile ungurești din județul Sălaj. Sunt zile, când chiar trei instituții media se întâlnesc pe drumurile sălăjene, vizitând mai ales acele localități, unde vor fi organizate dezbateri și conferințe tematice strâns legate de congresul al 13-lea al UDMR care va avea loc sâmbătă, 13 mai, la Zalău.

Ideea de a organiza congresul în Sălaj, este o idee excelentă, iar zilele precedente ale congresului organizarea dezbaterilor tematice în comunele și orășelele cu caracter maghiar, așișderea.

De mult se discută în societatea maghiară din România, că se vorbește prea mult despre Ținutul Secuiesc și foarte puțin de celelalte regiuni cu puternice comunități maghiare, cum ar fi Sălajul.

 


Iată, a învins ideea pluralismului, și Sălajul se pregătește de eveniment. Consiliile locale vor să-și prezinte reușitele – reușite despre care nici presa maghiară nu prea scrie, darămite cea română, care iese foarte rar pe teren -, școlile vor să-și pună în lumina reflectoarelor zecile de olimpici pe diferite obiecte, sistemul de transport pentru copii maghiari, sălile moderne realizată cu bani europeni, asociații și fundații care fac legătura între societatea maghiară și politic, adică UDMR.

Vineri, 12 mai, este programată de exemplu conferința tinerilor reprezentanți în administrațiile publice locale și județene. Prin aceasta se dorește a oferi consilierilor locali și județeni posibilitatea de a se consulta și de a-și împărtăși experiențele legate de activitatea în administrații, dar și de a afla informații de specialitate care le pot fi de folos în exercitarea noilor atribuții.

În cadrul conferinței pentru administrațiile locale și județene vor fi dezbătute subiecte precum: conceptul de smart-city (în prezentarea primarului municipiului Brașov, George Scripcaru); provocările administrațiilor locale din marile orașe (Oláh Emese, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca); măsurile impuse de Curtea de Conturi (Dézsi Attila, consilier la Curtea de Conturi a României), dar și subiecte despre gestionarea crizelor și comunicare.

Specialiștii în agricultură și fermierii vor participa, vineri, în localitatea Pericei (Szilágyperecseny) , la o dezbatere pe tema noului program UDMR în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, dar vor fi abordate și subiecte legate de provocările pieței agricole și posibilitățile de valorificare a produselor. La eveniment sunt invitați: Tánczos Barna, senator UDMR, Sebestyén Csaba și Magyar Lóránt, deputați, membrii în comisiile de specialitate ale Parlamentului. De asemenea, vor susține prezentări Nagy Tamás, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Szakál András, fost director al AFIR și Pásztor Tamás, specialist în agricultură din Ungaria.

Tot vineri va fi forumul pedagogic în cadrul căruia vor fi dezbătute provocările cu care se va confrunta învățământul maghiar în următorii câțiva ani și aspectele determinante ale politicii educaționale a UDMR. De asemenea, va fi prezentat și planul de acțiune al UDMR pentru următoarea perioadă, document care va fi supus adoptării prin vot, în cadrul lucrărilor congresului de sâmbătă.

Potrivit afirmațiilor președintelui executiv, congresul va adopta prin vot un document strategic referitor la prioritățile Uniunii în domeniul educației, folosirii limbii materne, sprijinirii tinerilor întreprinzători și în cel al colaborării cu partidele românești, cu partenerii politici din Europa și SUA.

                                                                           ***
TVR Cluj, Redacția Minorități a realizat reportaje în Zalău (despre învățământul maghiar din reședența de județ), a cerut informații de la inspectorul șef adjunct, profesoara Kovács Irénke legate de sistemul de transport al copiilor maghiari. S-au făcut interviuri cu elevi, profesori, părinți și chiar cu șoferul Colegiului Reformat – un șofer inimos, care în fiecare zi adună copii mici de la poarta căminului lor, ajutând astfel maghiarii cu venituri mici să înscrie copilul lor la secțiile maghiare.La Crasna (Kraszna) s-au realizat reportaje pe tema parcurilor din comună (o comună cu aspect de oraș) cu primarul Bogya Miklós respectiv activistul civic Oláh Levente, un tânăr care încă din vremea când era în clasa a 7-a a plantat arbori în locurile pustii ale Crasnei, având încredere în viitorul acestei comunități. Levente are 4 copii și se declară mulțumit de aspectul comunei.

La Pericei TVR Cluj a vizitat prin surprindere „grădinița minune” a regiunii, o grădiniță cu 150 de copii, care învață și se joacă în condiții europene, având chiar și o sală de informatică.

La Camăr (Kémer) s-au vizitat plantațiile uriașe de vie și brazi, locuitorii comunei fiind unii dintre cei mai inventivi din Sălaj.

Peste tot s-a constatat, că a trecut vremea Sălajului maghiar cu noroi și cizme. Buna funționare a consiliilor, comunicare exemplară dintre civic și politic a făcut din această regiune a Partium-ului o zonă cu mulți copii, prosperă și cu tineri care nu vor să fugă din țară ca să-și facă carieră în alte state.

Sus