Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


(H)Orizont / Noi, maghiarii din România suntem cetățeni români sau maghiari?

Noi, maghiarii din România suntem cetățeni români sau maghiari?

Maghiarii din România – ca și alți maghiari în lumea toată – fac parte din națiunea maghiară. În concepția maghiară, nu contează țara în care trăiești, maghiarul rămâne maghiar oriunde.
În România subinformarea este generalizată, societatea nu cunoaște elementele de bază ale democrației, nu cunoaște diferența dintre liberalism și socialdemocrație, darmite să cunoască realitatea tematicii maghiare.

Fiecare minoritate – fie ea națională, confesională sau sexuală – are o strategie anume, prin care vrea să supraviețuiască. Această strategie este aleasă de o minoritate, ca să funcționeze, să dea roade și nu pentru a fi simpatică majorității. Cu alte cuvinte, maghiarii din România nu vor în catalogul istoriei nota 10 la purtare. Maghiarii vor să supraviețuiască, ca și parte a națiunii maghiare. Indiferent de nota la purtare, acordată de către majoritate.

Această strategie este una foarte serioasă și cu responsabilitate față de viitorul națiunii maghiare. Școala este baza acestei strategii: școlile în limba maghiară. Formulat mai simplu: învățământ în limba maternă la toate nivelele, de la grădiniță la universitate. 

Dacă această formă de învățământ nu este folositoare pentru maghiari, este problema lor, ei fiind singurii, care pot critica acest sistem. Mai pe românește: dacă maghiarilor nu le place învățământul în limba maternă, să treacă la secția română, etc.

Nu este treaba majorității, să explice minorității, ce este de folos acesteia și ce nu-i este. Nu este treaba majoritarului, să examineze maghiarii , dacă știu bine românește. Maghiarii din România plătesc impozite, taxe ca și oricine în România, deci au aceleași drepturi ca și oricine altceva – inclusiv dreptul de a vorbi incorect limba română.

Ungaria, de când partidul lui Orbán Viktor este la putere, ajută la un nivel spectaculos societatea maghiară din România. Cu alte cuvinte, Ungaria investește în acele capitole cheie ale supraviețuirii, unde România nu ar investi niciodată: centre maghiare, centre-internate școlare (indispensabile), academii sportive, asociații de gospodari, politica familiei maghiare, etc. 

          

Ungaria, cum vedem, ia în serios rolul său de Țara Mamă a maghiarilor – adică țara în care istoria maghiară continuă și după deciziile politice postbelice –, demonstrând o sensibilitate ridicată față de problemele maghiarilor. Investițiile sunt făcute de Ungaria din două motive principale. Primul este onoarea. Ca și Țară Mamă, ai obligația de a ajută conaționalii tăi în lumea toată. În al doilea rând, marea majoritate a maghiarilor din România au cetățenie dublă, română și maghiară.

Deci majoritatea maghiarilor din România au depus un jurământ, prin care jură credință Ungariei. Acest jurământ se depune solemn, la consulatele maghiare din România, sau în Ungaria.

Ergo: majoritatea maghiarilor din România au pașaport maghiar (Útlevél), la rubrica de adresă fiind menționat România, localitatea natală fiind scrisă în limba maghiară și în limba română.

Răspunsul la întrebarea din titlu este deci: majoritatea maghiarilor din România sunt cetățeni dubli, cetățenii Româniai și cetățenii Țării Mame (Ungaria). Numărul cetățenilor dubli crește în toate țările, în care trăiesc maghiari.

Sus