Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


(H)Orizont / Ce au ăștia cu Budapesta?

Ce au ăștia cu Budapesta?

Odată cu creșterea platformelor de comunicație româno-maghiare, se schimbă treptat și calitatea acestor comunicări interetnice. Explicația e simplă: maghiarii sunt nevoiți să posteze și să argumenteze în limba română – ca să înțeleagă românii, iar românii... se miră de lumea care se deschide în fața lor, citind postările maghiarilor care se ”se ceartă” pe diferite teme... în română.

Românii din România știu foarte puțin despre evenimentele, fenomenele, direcțiile geo-politice ale regiunilor înconjurătoare, iar despre cele din Ungaria se informează după articolele apărute în presa română – articole care în majoritatea cazurilor reflectă realitățile ungurești în alb și negru, fără a oferi nuanțe sau mai ales background.


                                              Foto: monitorulcj.ro,NAPI HÍREK

Așa se întâmplă că românii stau în aceste zile nedumeriți în fața știrii cum că în fața Consulatului Maghiar din Cluj s-au adunat zeci de intelectuali de seamă a societății maghiare din România, pentru a protesta împotriva unor decizii luate de guvernul Ungariei legate de funcționarea Academiei Maghiare.

– Ce au ăștia cu Budapesta? Ce îi doare pe ăștia despre ce se întâmplă cu academia unei alte țări? Este oare treaba lor ce se întâmplă cu academia altora? Păi noi suntem români toți, ce avem cu Budapesta?

Aceste întrebări au putut fi auzite cu zecile în Cluj în aceste zile, mai ales după ce s-a văzut ce presă bogată a avut acest protest (flash mob).


                                                              Foto: nullahategy.hu

Românii citesc acum cu sufletul la gură pe portalurile bilingve ”cearta” ungurilor din România, mirându-se de înverșunarea acestora: unii sunt pro, alții contra. În multe cazuri scânteile iau foc iar maghiarii nu mai au răbdare să scrie în română: schimbă vorba în limba maghiară, ca acest karate verbal să devină și mai direct.
Indiferent de rezultatele acestor conversații aprige maghiaro-maghiare desfășurate în limba română pe portalurile bilingve, un lucru a devenit clar pentru toți cei care se interesează cât de cât de problemele lumii înconjurătoare.

Maghiarii nu sunt români. Maghiarii sunt maghiari. Maghiarii sunt maghiari, care trăiesc în diferite țări ale lumii, din diferite motive. Și în România trăiesc maghiari, având cetățenia română (sau și cea maghiară), integrându-se în societatea din România. Faptul că ei nu trăiesc în Ungaria nu schimbă nimic în statusul lor identitar. Maghiarul e maghiar și în pivniță, și în România și la Polul Nord.

Apartenența la națiunea maghiară dispersată în lume, este caracteristică maghiarilor. Intelectualii maghiari din Cluj sunt strâns legați de intelectualii maghiari din lumea toată, inclusiv de cei din Ungaria. Din această relație pe cât de simplă cu atât mai profundă derivă interesul – grijile – intelectualilor maghiari din Cluj, care consideră un lucru firesc să ia atitudine când este vorba de probleme importante, care ar putea influența viitorul unei întregi națiuni.

La Budapesta, la Cluj, la Bratislava, la Mukacevo sau în grădinițele maghiare din SUA.
Sus