Luni, 16 Decembrie 2019
Luni, 16 Decembrie 2019


(H)Orizont / PERICOL! Ungurii își fac propriul serviciu statistic!

Hai că am trăit s-o vedem și pe asta: UDMR a anunțat, joi, la Cluj că va oferi un serviciu de statistică, numit Erdélystat. Nu au încredere în datele oferite de instituția națională cu atribuții similare sau vor să administreze și să interpreteze ei datele culese din diferite studii sociologice efectuate pe banii de la Budapesta?

Cred că nici una, nici alta.

Conform informațiilor regăsite pe site-ul erdelystat.ro scopul serviciului este „sistematizarea, prezentarea și interpretarea  datelor statistice referitoare la Transilvania și comunitatea maghiară din România”. Aceeași sursă ne oferă și informația conform căreia Erdélystat are multiple surse în ceea ce privește datele statistice și analizele, acestea fiind prelucrate, grupate și interpretate pentru a satisface nevoile maghiarilor din regiunea Transilvaniei.

Porcsalmi Bálint, președintele executiv al UDMR la lansarea serviciului (Foto: Rohonyi D. Iván - www.szabadsag.ro)

Datele cuprind principalele situații demografice, sociale, economice și educaționale.

Cei care au conceput acest proiect afirmă că „din punct de vedere al planificării viitorului societății maghiare din Transilvania funcționarea unui asemenea  serviciu este indispensabilă”. Inițiativa aparține UDMR, iar funcționarea serviciului este asigurată de Fundația pentru Școală (Iskola Alapítvány) și Centrul de Analiză a Politicilor Publice. Finanțarea este asigurată din Ungaria, prin Fondul Bethlen Gábor.

Se prea poate ca această inițiativă să se înscrie în continuarea procesului de creare al unui întreg lanț de instituții paralele, care au ca rezultat final consolidarea societății paralele maghiare din Transilvania…

Sus