Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


(H)Orizont / Marian Matei: ”Spunând că fără noi, sudiștii verzi, ardelenii români slujeau și acuma la grofii maghiari ”

Marian Matei: ”Spunând că fără noi, sudiștii verzi, ardelenii români slujeau și acuma la grofii maghiari ”

Acum, că a trecut centenarul și s-a dezumflat sămanța patriotică in concetățenii din țărișoara mea voiam să spun ca perla României este Transilvania, la fel cum o perlă este si Dobrogea, un teritoriu primit de la Imperiul rusesc pentru participarea la asediul redutelor Plevna si Grivița.

Transilvania a fost și perla Ungariei si îi înțeleg pe politicienii unguri care duc dorul Ardealului, la fel cum politicienii români duc dorul Bucovinei sau al Basarabiei.

Dar, istoria nu o rescriem noi la ora asta. 


Școala românească din Apateu (Körösszegapáti) Ungaria. Steagul românilor flutură alături de cel al maghiarilor

Transilvania are însă ceva aparte. Are cultura maghiară și germană, are orașele mari asemănătoare cu orașele occidentale, cu o piață mare străjuită de o catedrală impunătoare.

Are germana vorbită in Sibiu si Brașov, sau lângă bisericile săsești fortificate. Are Gherla, denumită cândva Armeniopolis.

Are Secuimea, locul meu favorit in Romania, cu oameni reci ca gheața, dar cu inimile calde dacă le zâmbești sincer si nu te dai stapân.

Are Clujul cu Catedrala Szent Mihály.

Are orasele istorice pur maghiare, Tg Secuiesc, Odorhei, Miercurea Ciuc, Cristurul Secuiesc, Sfântu Gheorghe și multe altele, unde poti cere pâine în limba română fără nici o problemă. Are Banatul cu graiul "banacean" si cu "Cimișoara" cea cosmopolita. Are multe ...

Am auzit zilele acestea, de centenar, o grămadă de ratați din Sudul meu natal spunând că fără noi, sudiștii verzi, ardelenii români slujeau și acuma la grofii maghiari.

Nu știu de ce am impresia că la ora actuală românii ardeleni ar fi dus-o mult mai bine fără București...

 

Sus