Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


(H)Orizont / „În România, problema minorităților naționale este departe de a fi rezolvată”

În România, problema minorităților naționale este departe de a fi rezolvată”

În România, problema minorităților naționale este departe de a fi rezolvată”- este opinia președintelui UDMR, Kelemen Hunor, exprimată în deschiderea lucrărilor Congresului FUEN, la Cluj-Napoca.

„Diplomația română continuă să susțină că în România problema minorităților naționale este soluționată în mod exemplar. Noi, însă, spunem că, astăzi, această problemă este departe de a fi pe deplin rezolvată. În România, considerată de către autorități un model, niciun reprezentant al puterii centrale nu a dat curs invitației noastre de a participa la acest Congres. Președintele țării, Ministerul de Externe, dar nici Guvernul României nu au trimis nici măcar un mesaj de salut Congresului FUEN. Cu toate acestea, suntem considerați importanți: ne bucurăm zi de zi de atenția sporită” a autorităților române. Diplomația română a făcut un efort uriaș pentru a minimaliza importanța acestui eveniment”, a subliniat președintele UDMR.Kelemen Hunor și-a exprimat convingerea că soarta celor 60 de milioane de cetățeni care aparțin minorităților autohtone din Europa și păstrarea identității acestora nu este și nu poate fi exclusiv de competența statelor membre ale UE, ci reprezintă o chestiune care vizează întreaga comunitate europeană.
 


                    Lucian Năstasa Kovács, Adriana Cupcea, Susan Schenk

Inițiativa Minority SafePack a obținut un succes istoric, prin faptul că este primul demers european de acest gen, care a câștigat un proces în instanță împotriva Comisiei Europene, și a beneficiat de înregistrare parțială în urma unor negocieri, dar ne aflăm abia la început de drum”, a spus președintele FUEN, Vincze Loránt, în deschiderea dezbaterii ”Hit the Road”, din cadrul Congresului FUEN de la Cluj.
 
Campania de strângere a semnăturilor pentru Inițiativa Cetățenească Minority SafePack va demara la castelul Bánffy din Bonțida

Vineri, de la ora 18.00, la castelul Bánffy de la Bonțida va demara într-un cadru festiv campania de strângere a semnăturilor pentru Inițiativa Cetățenească Minority SafePack.Sus