Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


(H)Orizont / Nagy Márton – la 17 ani între câștigătorii concursul de clipuri al Ambasadei SUA

Nagy Márton – la 17 ani între câștigătorii concursul de clipuri al Ambasadei SUA

Copiii de la Liceul Teoretic Maghiar din Gherla sunt plini de surprize. Iată, Nagy Márton, elev în clasa a XII-a a câștigat locul III la concursul de clipuri video organizat de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, având tema  Susțineți drepturile cuiva astăzi !

Clipul lui Márton prezintă două lumi diferite, care sunt foarte aproape una de cealalaltă. Prima lume e școala maghiară înființată în toamnă, cealalată este comunitatea de romi de lângă liceul amintit.

    

L-am căutat pe Márton să ne povestească despre munca sa, metodele sale.

– Doamna profesoară de engleză, Szutor Adél m-a anunțat despre acest concurs organizat de Ambasada SUA. Când am auzit, am spus: wow, acum e ocazia să dovedesc ceea ce pot și îmi place – îmi spune Márton. – De la vârsta de 11 ani postez clipuri pe internet și mă fascinează și fenomenul Hollywood. Îmi era clar: acum e acum, nu am timp de șovăială, trebuie să mă apuc de clip pentru concursul Ambasadei SUA.
– Cât timp ți-a luat să creezi clipul?

– O zi am filmat la vecini, adică “în lumea cealaltă”, la comunitatea de romi de lângă școală și apoi la noi, în clădirea frumosului nostru liceu maghiar. Înregistratrea ca atare nu era grea, dar editarea… da. Mi-a luat mai mult timp să editez, să dau culori diferite lumilor la care mă refer. A fost greu să găsesc asemănări și diferențe între cele două lumi, care sunt doar la câțiva metri distanță una de cealaltă.
– Cum au reacționat vecinii romi? Ți-au permis să-i filmezi? Nu se simțeau stingheriți?

– Am avut noroc cu un prieten, care îi cunoaște. Cu ajutorul lui am ajuns în sânul comunității de romi. Au fost amabili și mi-au permis să fac câteva filmări. Ba chiar se interesau de acest concurs al Ambasadei SUA.

– Scopuri în viață? Vrei să lucrezi și mai mult de acum încolo în acest domeniu?

– Desigur, vreau să mă duc la o facultate de film și regie, dacă se poate și vreau să-mi fac o carieră în această lume artistică aparte.

– Ai luat locul III. Nu-i invidiezi pe cei care au locul I și II?

– Deloc.Chiar mă bucur pentru ei. Filmul de pe primul loc mi-a plăcut foarte mult, regia a fost foarte bună și a meritat „medalia de aur.” Și cel de pe locul II a fost bun, dar am văzut multe lucruri, care, mi se pare, au fost preluate de pe internet. Dar mă rog. În principiu, mi-a plăcut și filmul de pe locul II.

                                                                               ***

Márton este un bun exemplu, că visele pot deveni realitate, indiferent de vârstă și mediu și că putem trăi într-o lume în care să lipsească răutatea și prejudecățile majore. Oare câți dintre noi și-au îndeplinit visele la vârsta aceasta?
 


Sus