Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


(H)Orizont / Liceul Maghiar din Gherla, un exemplu pentru cei care nu au încredere în viitor

Liceul Maghiar din Gherla, un exemplu pentru cei care nu au încredere în viitor


Liceul Maghiar din Gherla a fost înființat abia în toamna anului trecut, dar a preluat în așa fel ritmul de existentă și de dezvoltare a instituțiilor de invătămant maghiare, că în șase luni a ajuns în stadiul fondării unei reviste școlare. Liceul s-a format din secțiile maghiare imprăstiate în Gherla în diferite clădiri, respectiv instituții, unificarea acestor realizându-se cu sprijinul consistent al statului maghiar.


   


În aceste zile frumosul liceu maghiar și-a fondat revistă scolară cu numele de Böngésző (Frunzărit), ședința de constituire fiind asistată de Corbii Albi, care au moderat evenimentul, învătand liceenii maghiari cum să se integreze în societate, cum să-și caute sponsori, cum să intocmească proiecte pentru a obține fonduri de la diferite autorităti.


  


La ședința de constituire au participat peste zece liceeni maghiari, preconizându-se că în scurt timp se va declanșa o concurență aprigă - dar sănătoasă - pentru a ajunge în redacția Böngésző, care va fi sponzorizată în totalitate de Corbii Albi.


În cadrul ședinței de constituire Nagy Andrea (clasa a XI-a) și Kiss Csenge (clasa a IX-a) au invătat bazele contabilitătii, semnând primele dispoziții de plată, respectiv contracte de cesiune.

      


Cei prezenți au ales-o în unanimitate pe Kiss Csenge, elevă în clasa a noua ca redactor șef, iar Nagy Andrea (clasa a XI-a) a fost aleasă redactor șef adjunct.


Cele două au fost admise și în echipa tinerilor Corbi Albi, fiind permisă prezența lor în râvnita rubrică REDACȚIA, a Portalului de Contact Român-Maghiar Corbii Albi.


  


La sfârșitul ședinței de constituire cei doi redactori șefi – Kiss Csenge și Csaba Szabó – au dat mâna și au semnat contractul de colaborare, precum și documentele legate de sponsorizare.

Sus