Luni, 18 Februarie 2019
Luni, 18 Februarie 2019


Metalmăcire / Robert Botezan – întruchiparea originalității în finala „Vocea României”

Robert Botezan – întruchiparea originalității în finala „Vocea României”

Televiziunea din ziua de azi este înțesată cu fel și fel de emisiuni care prezintă talente autentice și formează noi și noi vedete. Steaua a multor tineri talentați răsare și apune în cadrul acestor emisiuni, însă doar foarte puțini reușesc să rămână întipăriți în memoria și în inimile publicului. Robert Botezan a apărut ca un tânăr dezinvolt, cu o doză imensă de talent, ajungând până în finala concursului Vocea României și ocupând un loc pe podium. Având un timbru special și o prezență artistică pură, ne-a stârnit aprecierea și curiozitatea, iar spre marea noastră bucurie, a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.– Povestește-mi un pic despre tine. Unde te-ai născut, unde trăiești, care sunt pasiunile tale pe lângă muzică?

„M-am născut în Sibiu, și aici am și rămas. Cred că până recent nu a existat nimic să mă convingă să-mi părăsesc casa. Mă pasionează mult oamenii în general, mă fascinează gândirea umană și deosebirile dintre persoane. Cred că sunt în siguranță să spun că printre pasiunile mele se numără și exprimarea creativă prin îmbrăcăminte (pentru că sunt convins că ne-am săturat toți să auzim de tineri excentrici pe care îi pasionează design-ul vestimentar). Nu creez haine dar îmi creez propria imagine; este atât o pasiune, cât și un mijloc eficient de exteriorizare, spun eu.”– Cum și când a început relația ta cu muzica?

„Haha, am citit întrebarea asta prin toate interviurile pe care le-am dat, și cam de fiecare dată am rămas puțin pe gânduri înainte să scriu un răspuns. Este clișeic, dar adevărat, să spun că muzica face parte din viața mea de când mă știu; până și cea mai veche amintire pe care o am, o am cântând. Acum, vorbind de relația mea cu muzica – pot să spun că a fost unidirecțională. Mă refer la faptul că, pe cât de dulce a fost muzica în viața mea, a fost de asemenea o severă și a făcut mereu pe inabordabila. Este foarte greu să te ții de muzică la început de drum; să-ți păstrezi speranța și totuși să-ți dezvolți o latură profesională, și am mai mulți martori decât piese în playlist că așa este. Eu încurajez pe toți și pe oricine își dorește să facă muzică (orice în viața asta, defapt), să dea din coate, să tragă și să se lupte – pentru că nimic nu e mai inspirațional decât un artist care trudește pentru bucățica lui de artă.”

– Cum te-ai decis să participi la emisiunea “Vocea României”?

„M-am decis să particip la Vocea României pentru că îmi doream să aflu dacă sunt demn de o asemenea scenă și, implicit, de restul scenelor la care visam încă din copilărie. Mi-am dorit mai mult decât orice să îmi demonstrez mie că sunt – sau că cel puțin pot să însemn cândva – mai mult decât un vis născut să moară.”

– După ce criterii l-ai ales ca antrenor pe Tudor Chirilă? Cum a fost să lucrezi cu el?

„Tudor a avut cele mai bune argumente în urma prestației mele din blind-uri. A însemnat mult pentru mine că am simțit că și-a dorit din prima să mă ajute să ajung cât mai departe în acest concurs; ceea ce s-a și întâmplat. Nu am simțit că își dorea un proiect de viitor și eu urma să îl ajut să îl realizeze. Am simțit că își dorea să mă ajute să realizez cât pot de multe, și cum altfel mai bine decât trăind clipa? Să lucrez cu el a fost o experiență ușor bipolară, fapt ce reiese și din cuvintele lui din timpul show-ului; ne-am scos peri albi reciproc și a fost un multiplu și alternantum love&hate; chestie ce ne-a făcut experiența mai savuroasă, cred eu.”– Ce a însemnat pentru tine experiența de la Vocea României?

„A fost prima mea experiență de oameni mari în ceea ce privește muzica; a fost primul proiect 100% profesionist la care am luat parte și mă bucur că am făcut-o. Am învățat multe aici, multe lucruri la care nu mă așteptam și multe de care aveam nevoie pe mai departe.”

– Care sunt proiectele, planurile tale pe viitor? (legat de muzică, dar nu doar)

„Plănuiesc să încep să încerc să-mi compun piese. Mai mult de atât, plănuiesc să fiu o voce pentru mai multe cauze în care cred și îmi doresc să mă implic cât mai mult și mai activ în acestea.”

– Cum te definești ca om și ca artist?


„Cred că e cea mai complexă și tricky întrebare pe care o poți adresa oricui pe lumea asta. Ca om mă definesc cel mai simplu prin ceilalți oameni pe care îi țin în jurul meu, oarecum fiecare reprezintă o parte din mine sau ceva în care eu cred – un principiu, o atitudine, un anumit tip de gândire, un anume fel de gestionare, un simț al umorului, un simț al răspunderii – precum un puzzle. Ca artist mă definesc prin flamboianță, diversitate și 100% sinceritate artistică. Totul, de la agitația în scenă până la performance-ul vocal, este rezultatul unei abordări organice, spontane și bazate pe trăire și emoție; scopul meu a fost și va rămâne acela de a ajunge la ascultător – nu de a-l impresiona, dar de a-i exprima ceva, de a transmite un mesaj, o emoție, o experiență.”
 
                                                                                      ***
În viziunea mea, un artist adevărat se definește prin sinceritate pură și printr-un fel original de a mă face să trăiesc odată cu el ceea ce simte în timp ce cântă. De aceea, pentru mine, Robert Botezan reprezintă arhetipul artistului autentic care ne poate surprinde de fiecare dată cu ceva nou, cu ceva intens care ne răstălmăcește până în străfundul sufletului. Căci cu scopul acesta s-a născut arta, nu-i așa? Să avem o oglindă în care să ne putem vedea reflectate toate sentimentele și trăirile asuprite. Le mulțumim artiștilor ca Robert că își însușesc vocația de a ne ține încontinuu această oglindă în fața ochilor…
Sus